Haxhaj është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Shtrihet në luginën e lumit të Zhegrës, pranë rrugës së vjetër Gjilan-Kumanovë. Është vendbanim i tipit të grumbulluar. Familjet: Dauti, Zeqiri dhe Haliti. Mikrotoponimet më karakteristike: Lugi Terllave, Lugi Dardhes Madhe, Kodra Zharit, Prroni Buricës, Prroni Jonë, Lugu i Çardakut, Sajnove, Prroni Humzës, Prroni Halitit, etj. Ndonëse i ka të gjitha kushtet e vendbanimit të veçantë, një kohë të gjatë është llogaritur si lagje e fshatit Zhegër.

Haxhaj
Fshat

Historia

Redakto

E themelojnë si vendbanim banorët shqiptarë të ardhur para 280 vjetësh nga fshati Haxht (tani e pagëzuar Peqena), që gjendet në territorin administrativ jashtë Kosove. Kanë ardhur dy vëllezër me një motër.

Demografia

Redakto

Sipas regjistrimit të vitit 1921 kishte 9 shtëpi me 28 banorë. Kurse, në vitin 1927 kishte 6 shtëpi shqiptare. Në vitin 1953 kishte 23 shtëpi me 205 banorë. Në vitin 1999 vendbanimi kishte 50 shtëpi me rreth 420 banorë shqiptarë. Nga agresori serb janë djegur 11 shtëpi tërësisht, 7 pjesërisht dhe 17 lokale ndihmëse. Një person ka vdekur nga torturat. [1]


Referime

Redakto
  1. ^ Osmani, Jusuf (2004). Vendbanimet e Kosovës. Prishtinë: Shkrola. ISBN 9951-8547-5-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

Redakto