Bilinicë është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Bilisht.[1]

Bilinicë
Bilisht
Fshat
Bilinica nga ana perndimore-Llocë
Bilinica nga ana perndimore-Llocë
{{{postal_code_type}}}
60000
Targat06

Gjeografia Redakto

Shtrihet rreth 20 km në lindje të Gjilani. Kufizohet me Stublinën në veri, në lindje me Dobrosinin, me Pogragjën në perendim, ndërsa në jug me Sllubicën dhe Llocën.

Mikrotoponimet Redakto

Mikrotoponimet më karakteristike jan:Dorotel, Kalaja, Rrezja, Shpati, Zabeli, Prroni i kokolit, Livadhi Plak, Kodra Nermjeme, Dupilla, Meraja, Rosulet, Selishta, Preslop, Zelenka, Hijet, Sona, Gjurgjejis, Arat e Rexhës, Bare, Arat e Rames, Sirindeja, Ara Madhe, Branishtë, Reka, Kodërgata, kroni Bardhë, etj.[2]

Demografia Redakto

Statistikat Redakto

Viti Banorë Grafiku
1948 648
1953 704
1961 766
1971 753
1981 701
1991
2007

[3]

Ekonomia Redakto

Bilinica në vitin 1981 kishte 168 ekonomi shtëpiake. Me ara kishte gjithsej 214.89 ha. Me pemishte 1.06 ha. Sipërfaqe me vreshta kishte 3.66 ha. Sipërfaqe me livadhe Bilinica kishte 128.82 ha. Sipërfaqe me kullosa 82.34 ha. Me pyje gjthsej 1.061.24 ha. Gjithsej tokë produktive kishte 1492.03 ha , ndërsa joproduktive 79.21 ha. Sipërfaqe të përgjithshme kishte gjithsej 1571.24 ha.

Shih dhe këtë Redakto

Personalitete Redakto

- Azem Shabani - Jurist i diplomuar

- Musli Shabani - Magjister

- Emrije Shabani - Juriste e diplomuar

Burimet Redakto

  1. ^ Dr. Jusuf Osmani, Vendbanimet e Kosovës 6, Gjilani. faqe 53. Libri Shkollor, ISBN 9951-8547-5-3, Prishtinë 2004,
  2. ^ Dr. Jusuf Osmani, Vendbanimet e Kosovës 6, Gjilani. faqe 54. Libri Shkollor, ISBN 9951-8547-5-3, Prishtinë 2004,
  3. ^ http://pop-stat.mashke.org/kosovo-census-ks.htm

Lidhje të jashtme Redakto