Komuna e Sharrit është njësi administrative në pjesën jug-perëndimore të Kosovës. Qyteza e Sharrit gjendet ne Kosovën jug-përendimore dhe shrihet në një lartësi mbidetare 1100 m. Deri para Lufta e Dytë Botërore ka qenë fshat dhe në lashtësi njihet me emrin Sharr mirëpo në kohën e reformës agrare të mbretërisë Jugoslave i është ndrruar emri nga Sharr në Dragash sipas emrit të një serbi të ashtuquajtur Dragan të sjellur me dhunë nga mbretëria Jugoslave për serbizimin e rajonit sipas politikës së asajë kohë. Edhe pse ka pas tendenca për serbizim të kësajë komune para më se një shekulli sot nuk ka banor serb në vitin 1999 janë larguar. Pas luftës dytë botërore nga fshati shëndërrohet në qender komunale dhe merr statusin e qytezës dhe sot prap është qendër komunale për rajonin e Opojës dhe të Gorës. Ky vendbanim shtrihet rreth koordinantave gjeografike: 42° 04 V dhe 20°39 L.

Komuna e Sharrit

Demografia

Redakto
Viti/Etnia Shqiptarët  % Goranët  % Total
1991 regj.1 22,802 59% 16,112 41% 38,914
janarë 1999 llog.2 27,633 61% 17,470 39% 45,103
mars 2000 llog.3 24,856 72% 9,706 28% 34,562
2006 llog.3 22,800 ë 57% 17,975 43% 40,775
Burimet: Është për tu theksuar se të dhëat për vitin 1991 janë politike dhe numrar janë të zmadhuara pa kuptimIt. 1.Federal Office of Statistics in Serbia 2. UNHCR Kosovë Village List 3.OSCE Field Office Sharrë />

Kultura

Redakto
 
Komuna e Sharrit

Para masave të dhunëshme serbe të viteve 1981 - 1999, komuna e Sharrit ka pasur 7 biblioteka publike me një numër prej gjithsejt 52.300 librash. Biblioteka kryesore ka pasur 14.600 libra, derisa degët në Brodë, Kurshevë,Brezne,Bardhajë, Bresanë dhe Blaçë kanë pasur 37.700 libra. Fatmirësisht, gjatë masave shtypëse serbe dhe Luftes se Kosovës, librat nuk janë dëmtuar dhe është e vetmja komunë ku librat janë të paprekura. pas luftës, komuna e Sharrit ka 7 biblioteka me një numër prej gjithësejt 52.300 librash.

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto
 
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
 
Komunale : Artana  · Dardana  · Deçani  · Sharri  · Drenasi  · Ferizaj*  · Fushë Kosova  · Gjakova*  · Gjilani*  · Graçanica  · Hani Elezit**  · Burimi  · Juniku  · Kaçaniku  · Klina  · Kllokoti  · Albaniku  · Lipjani  · Malisheva  · Mamusha  · Mitrovica*  · Kastrioti  · Parteshi  · Peja*  · Podujeva  · Prishtina*  · Prizreni*  · Rahoveci  · Ranillugu  · Shtërpca  · Shtime  · Skënderaj  · Theranda  · Vitia  · Vushtrria  · Zubin Potoku  · Zveçani
Rajonale : Gjakova ·  Gjilani · Mitrovica · Peja · Prizreni · Prishtina · Ferizaj