Shajne është një vendbanim në komunën e Sharrit, Kosovë.

Shajne
Fshat
Xhamia e fshatit Shajne
Xhamia e fshatit Shajne

Gjeografia

Redakto

Supozohet se emri i fshatit Shajne ka qene Zolc (Zuc-sipas nje vendi qe ende therritet me kete emer ne territorin e ketij fshati). Me emrin Zolc, Shajnen e gjejme ne dokumentet Osmane te vitit 1571'. Ne anen tjeter emri i sotem Shajne mendohet se eshte formuar nga fjala shqipe "shale" sikunder qe ka gjasa te kete prejardhje edhe nga emri turk "Shahin", te cilin e gjejme ne emertim edhe aktualisht per emra njerezish ne Opoje dhe gjetiu ne trojet shqipetare.

Vende karakteristike jane : "Gurishtat","Guri i Stenices ", " Kroji i Vjeter" etj.

Fshati Shajne shtrihet afer 1km ne verilindje te

dragashit , fshat tersishte i banuar me popullat autoktone shqipetare . Supozohet se lokaliteti eshte mjafte i vjeter dhe kufizohet me Dragashin si qender komunale , ndersa ne fshatrat e Gores kufizohet me Radeshen dhe Rapqen , dhe me fshatrat Xerxe , Plave dhe Rrenc te treves

se Opojes.

Distanca

deri ne qender komunale - eshte afer 1.5 Km , qe lidhet permes rruges se kubezuar , poashtu me rruge lokale lidhet me fshatrat Xerxe dhe Pllajnik per te depertuar permes kesaj rruge edhe ne fshatrat tjere te Opojes , me rruge jo te pershtateshme per qarkullim te automjeteve

lidhet edhe me fshatrat Rrence dhe Radeshe .

Siperfaqja

e pergjitheshme e fshatit - eshte 9.57 Km2 , prej te cilave siperfaqe me ara jane 152 Ha , siperfaqe me livadhe 116 Ha , me kullosa 533 Ha dhe

me siperfaqe me pyje 126 Ha .

Terreni

- eshte i kombinuar me pjese maloro-kodrinore dhe nje pjese e rrafshte e cila pjeserishte mbillet e pjesa tjeter eshte me livadhe artificiale dhe natyrale . Poashtu terreni i fshatit ka nje sasi te maleve ( kryesishte dru ahu , dushku dhe lajthije ) si dhe dru verri , shelgu dhe

kumbulle .

Klima - Klima prezente ne

komunen e Dragashit ( Sharrit ) eshte klima malore-kontinentale e

ashper , me dimra te gjate dhe te ftohte , kurse me vere te shkurter .

Demografia

Redakto

Popullesia

- Fshati Shjene numeron 320 familje me gjithesejt 1812 banore . Nga keta 891 meshkuj apo 49.2% dhe femra 921 apo 50.8% nga numri i pergjitheshem i popullesise . Nga numri i pergjitheshem i familjeve te

fshatit 40 prej tyre jetojne jashte Kosoves me gjithesejt 245 banore .

Tabela e numrit te popullesise :

Gjinia

Nr

%

Mashkuj

891

49.2

Femra

921

50.8

Gjithesejt

1812

100.0

Grupmoshat e popullesise :

Nr

Mosha

M

F

Gjithsejt

%

1.

0-5 vjec

106

109

215

11.9

2.

6-14

144

150

294

16.2

3.

15-18

81

82

163

9.0

4.

19-65

439

448

887

48.9

5.

mbi 65

127

126

253

14.0

Gjithsejt

897

915

1812

100.0

Me

se shumti dominojne grupemoshat 19-65 dhe 6-14 vjec . Ne baze te kesaj

shihet se mosha mesatare e popullesise eshte relativisht e re .

Gjuha e popullates eshte gjiha shqipe dhe popullata eshte tersishte shqipetare .

Shajnja

eshte fshat i tipit te grumbulluar i perbere prej mahalleve te krijuara nga vellezrit qe sote quhen fise . Fiset kryesore te fshatit jane : Karasalihajt , Cakajt , Topallollajt , Idiqajt , Kozajt , Misajt , Trikajt , Qollajt , Gusarajt , Hasallaret etj. Ne shenimet me te hereshme te fshatit nuk i hasim Qollajt , Karasalihajt , dhe Misajt mirepo e hasim fisin " Kameragajt " .familja me e vjeter e fshtit eshte ne fmilje qe jeton ne shqiperi

Shendeti

Fshati

Shajne nuk disponon ambulance shendetesore , fshataret vizitat mjekesore i bejne ne Dragash ne shtepin e shendetit apo ne vende te tjera (private) . Per shkak te numrit relativisht te madhe te banoreve te fshatit , nevoj urgjente eshte ndertimi i nje punkti shendetesore ne

fshat.

Shkaqet me te shpeshta te vdekjeve ne fshat gjat vitit 2000 ku ka pasur 5 raste te vdekjeve kane qene :

- Semundjet kardiovaskulare ;

- Semundjet e eneve te gjakut te trurit ;

- Semundjet e organeve degjistive ;

- Semundjet ngjitese

- Semundjet e veshkave etj .

Ndersa gjat vitit 2000 kan lindur 10 femije , kurse ka vdekur vetem nje .

Shkalla e natalitetit eshte 1.7% .

Indikatoret tjere social

- Numri i femijeve jetim - 10 femije

- Pleqe pa perkrahje - 3

- Numri i femrave kryefamiljare - 4

- Numri i personave me ndihme sociale - kategoria e pare - 30 , ndersa e dyta - 11

- Numri i pensionereve - 98

- Numri i personave me te meta - 6

- Norma e papunesise perafersishte sillet rreth 52%.

Ekonomia

Redakto

Ekonomia :

1. Burimet kryesore te jetes

Burimi kryesore i ekzistences se banoreve te fshatit Shajne eshte gyrbeti , punesimi brenda territorit te Kosovs dhe komunes .

Burim

dytesore i ekzistences eshte blegetoriame te cilen pothuaj merren rreth 70% e popullates dhe ate si veprimtari ndihmeseapo shtese . Ngakjo veprimtari tani per tani asnje familje nuk munde te siguroje egzistencen

e vete .

Si burim i trete i ekzistences eshte biznesi i

vogel dhe i mesem , ne kuader te se cilit bejne pjese : veprimtarite tregetare dhe sherbyese . Me keto veprimtari merren nje numer i vogel i

familjeve te fshatit dhe ate 4-5 familje.

Kushtet sociale

Kultura

Redakto

Aktivitetet e kryera deri me tani nga rinia e fshatit Shajne

Redakto
  1. 1. Me dt. 17.04 2011 eshe bere pastrimi i rruges Shajne - Dragash nga mbeturinat dhe pengesat e ndryshme ne rruge te fshatit. 2.Me dt. 24.04 2011 eshte bere pastrimi i shumices se varrezave te fshatit, aksioni ka vazhduar edhe me dt. 15.05 2011. 3. Me dt. 01.05 2011 eshte bere thyerja e murit te salles ne shkollen fillore ne fshatin Shajne. 4. Me dt. 04.05 2011 rregullimi i dritave te fshatit. 5. Me dt. 14.05 2011 vendosja e pllakave te mermerit ne varrezat e fshatit me mbishkrimin " TE ALLAHUT JEMI DHE VETEM TEK AI DO TE KTHEHEMI " pllaka te cilat u bene me nje aksion te rinise dhe me ndihmen e donatorëve. 6.Me dt.21.05 2011 Vendosja e Korpave per mbeturina ne rrugen kryesore te fshatit 7. Me dt. 27 .09 2011 rikonstruktimi i qeshmes se vjeter.

Historia

Redakto

Marre historikishte, mendohet se Shajnja ne vitin 1875 kishte 50 shtepi, me 1914 kishte 642 banore, ne vitin 1918 kishte 61 shtepi dhe 414 banore, gjendje qe tregon se ka pasur zvoglim te numrit te banoreve si pasoje e shpernguljeve, kryesishte ne Prizren dhe Turqi.

Ne fshat egzistojne disa monumente historike qe datojne heret dhe jane karakteristike e fshatit si: Xhamia e Shajnes, qe sipas evidences ne keshillin e Bashkise Islame ne Dragash per here te par eshte ndertuar ne vitin 1413 dhe eshte rindertuar me vone disa here.

Lidhje të jashtme

Redakto