Finlanda përbëhet nga 19 rajone të quajtura maakunta në finlandisht dhe landskap në suedisht. Rajonet udhëhiqen nga këshillet e qarqeve, të cilat shërbejnë si forume të bashkëpunimit për komunat e rajonit. Detyrat kryesore të rajoneve janë planifikimi dhe zhvillimi i ndërmarrjeve dhe arsimit rajonal. Përveç kësaj, shërbimet shëndetësore publike janë zakonisht të organizuara në bazë të rajoneve. Aktualisht, i vetmi rajon ku mbahen zgjedhje popullore për këshillin është Kainuu. Këshillet e rajoneve të tjera janë të zgjedhur nga këshillet e komunave, secila komunë dërgon përfaqësues në proporcion me popullsinë e saj.

Stema e Finlandës.

Përveç bashkëpunimit ndër-komunal, e cila është përgjegjësi e këshillave të qarqeve, janë 15 Qendra për Zhvillim Ekonomik, Transportin dhe Mjedisin (Finlandisht: elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, abbreviated ely-keskus), të cilat janë përgjegjëse për administrimin lokal të punës, bujqësisë, peshkatarisë, pylltarisë dhe punëve sipërmarrëse. Ato janë përgjegjëse për një ose më shumë rajone të Finlandës, dhe përshijnë edhe zyra të Ministrisë për Punë dhe Ekonomi, Transport dhe Komunikim, dhe Ambient. Zyrat e Forcave të mbrojtjes Finlandeze janë përgjegjëse për përgatitjet e mbrojtjes rajonale dhe për administrimin e rekrutimit brenda rajonit.

Rajonet përfaqësojnë dialekte, kulturë dhe ekonomi të ndryshme, shumë më mirë se sa ish provincat, të cilat ishin krejtësisht njësi administrative të pushtetit qendror. Historikisht, rajonet janë ndarjet e krahinave historike të Finlandës, zona të cilat përfaqësojnë saktësisht dialekte dhe kulturën e rajonit.

Rajonet Redakto

Stema Emri Emri finlandisht Emri suedisht Kryeqyteti Harta
  Lapland Lappi Lappland Rovaniemi  
Rajone e Finlandës
(Kufijtë e provincave historike janë paraqitur me ngjyrë hiri)
  Ostrobothnia Veriore Pohjois-Pohjanmaa Norra Österbotten Oulu
  Kainuu Kainuu Kajanaland Kajaani
  Karelia Veriore Pohjois-Karjala Norra Karelen Joensuu
  Savonia Veriore Pohjois-Savo Norra Savolax Kuopio
  Savonia Jugore Etelä-Savo Södra Savolax Mikkeli
  Ostrobothnia Jugore Etelä-Pohjanmaa Södra Österbotten Seinäjoki
  Ostrobothnia Qendrore Keski-Pohjanmaa Mellersta Österbotten Kokkola
  Ostrobothnia Pohjanmaa Österbotten Vaasa
  Pirkanmaa Pirkanmaa Birkaland Tampere
  Finlanda Qendrore Keski-Suomi Mellersta Finland Jyväskylä
  Satakunta Satakunta Satakunda Pori
  Finlanda Jugperëndimore Varsinais-Suomi Egentliga Finland Turku
  Karelia Jugore Etelä-Karjala Södra Karelen Lappeenranta
  Päijät-Häme Päijät-Häme Päijänne Tavastland Lahti
  Tavastia Proper Kanta-Häme Egentliga Tavastland Hämeenlinna
  Uusimaa Uusimaa Nyland Helsinki
  Kymenlaakso Kymenlaakso Kymmenedalen Kotka, Kouvola
  Åland[1] Ahvenanmaa Åland Mariehamn

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ Roli që këshillet rajonal shërbejnë në Mainland Finland janë, në Åland, trajtohen nga Qeveria autonome e Åland.

Lidhje të jashtme Redakto