Vërben, (maqedonisht: Врбен/Vrben) ёshtё fshat nё komunën e Mavrovës dhe Radostushës, Maqedoni.Fshati ndodhet në një lartësi prej 1610 m dhe i takon rajonit të Epërm të Rekes, që ndodhet pranë qytetit të Gostivarit.

Vërben
Врбен
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej142


Demografia

Redakto

Në statistikat e mbledhura nga Vasil Kançov në vitin 1900, fshati Vrben ishte i banuar nga 300 shqiptarë ortodoksë dhe 360 shqiptarë myslimanë[1]. Regjistrimi jugosllav i vitit 1953 regjistron 171 persona, nga të cilët 145 ishin maqedonas, 26 ishin shqiptarë dhe 3 të tjerë.[2] Regjistrimi jugosllav i 1961-ës regjistroi 331 persona nga të cilët 283 maqedonas, 37 shqiptarë, 3 turq dhe 8 të tjerë.[2] Regjistrimi i vitit 1971 regjistronte 231 njerëz nga të cilët ishin 203 maqedonas dhe 28 shqiptarë. Regjistrimi jugosllav i vitit 1981 regjistroi 234 persona nga të cilët 195 maqedonas dhe 39 shqiptarë.[2] Regjistrimi maqedonas i vitit 1994 regjistroi 180 persona nga të cilët 172 maqedonas dhe 8 shqiptarë. Sipas regjistrimit të vitit 2002, fshati kishte gjithsej 142 banorë.[3]

Ne kete fshat popullsia eshte e gjitha shqiptare: 135 shqiptar ortodoks dhe 7 myslyman.

Burimet

Redakto


  1. ^  Vasil Kanchov (1900). Macedonia: Ethnography and Statistics. Sofia. p. 264.
  2. ^ a b c  Sherafedin Kaso (2005). The settlements with Muslim population in Macedonia. Logos-A. p. 349. ISBN 978-9989-58-155-7
  3. ^ Regjistrimi maqedonas (2002), Book 5 - Total population according to the Ethnic Affiliation, Mother Tongue and Religion,  Enti Shtetëror i Statistikës, Shkup, 2002, f. 135.