Brestoc është një vendbanim në komunën e Rahovecit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Brestos.

Brestoc
Brestos
Fshat

Gjeografia

Redakto

Fshati ka një ambient mjaft të paster, është i pasur me pyje po ashtu edhe me lumenje, por që fatkeqsisht nuk ju jept shumë rëndesi kujdesjes së tyre.

Demografia

Redakto

Në fshat janë diku afër 500 shtepijë dhe afërsisht jetojn rreth 2000 banorë.

Ekonomia

Redakto

Banorët e fshatit përgjithësisht merren me bujqësi, si kultivim kryesor është Rrushi, por kultivohen edhe shum perime tjera si p.Sh: Lakra, Domatja etj.

Historia

Redakto

Shkolla e fshatit quhet "Heronjet e Kosovës" dhe gjindtë në fund të fshatit, shkolla shfrytezohet sebashku me nxënsit e fshatit fqinje Hoçë të Vogël, shkolla ka rreth 600 nxënsë. Gjatë luftës në vitin 1999 fshati është shkaterruar tërsisht, si pasojë e luftës është shkaterruar edhe "Xhamia e Vjeter" që cilësohet si Xhamia e dytë më vjter në Ballkan që është ndërtuar rreth vitit 1600.

Shih dhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto