Lista e qyteteve në Maqedoninë e Veriut

artikull-listë e Wikimedias

Kjo është një listë e qyteteve dhe qytezave në Maqedoninë e Veriut. Gjithsej janë 34 qytete, prej të cilave 5 kanë popullsi mbi 50,000 banorë, dhe 12 qyteza që kanë popullsi më pak se 10,000 banorë. Kryeqyteti, Shkupi është qyteti me më shumë banorë, ku jetojnë rreth 25% e popullsisë së përgjithshme të shetit. Sipas regjistrimeve të vitit 2002, 59.5% e popullsisë jetonin në zonat urbane.

QytetetRedakto

Rajoni LindorRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Berova Berova 7,002[1]
Dellçeva Dellçeva 11,500 [1]
Koçani Koçani 28,330 [1]
Kamenica Kamenica 5,147 [1]
Peçeva Peçeva 3,237 [1]
Probishtipi Probishtipi 8,714[1] no flag
Shtipi Shtipi 43,652[1]
Vinica Vinica 10,863 [1]

Rajoni VerilindorRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Kratova Kratova 6,924 [1]
Kriva Pallanka Kriva Pallanka 14,558 [1]
Kumanova Kumanova 70,842 [1]

Rajoni i PellagonisëRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Manastiri Manastiri 74,550 [1]
Demir Hisari Demir Hisari 2,593 [1]
Krusheva Krusheva 5,330 [1]
Prilepi Prilepi 66,246 [1]
Resnja Resnja 8,748 [1]

Rajoni i PollogutRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Gostivari Gostivari 35,847 [1]
Tetova Tetova 52,915 [1]

Rajoni i ShkupitRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Shkupi Qyteti i Shkupit 506,926[2]

Rajoni JuglindorRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Bogdanca Bogdanca 6,011 [1]
Gjevgjelia Gjevgjelia 15,685 [1]
Radovishti Radovishti 16,223 [1]
Strumica Strumica 35,311[1]
Vallandova Valandova 4,402 [1]

Rajoni JugperëndimorRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Dibra Dibra 14,561[1]
Kërçova Kërçova 27,067 [1]
Brodi Brodi 3,740 [1]
Ohri Ohri 42,033 [1]
Struga Struga 16,559 [1]

Rajoni i VardaritRedakto

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Demir Kapia Demir Kapia 3,275[1]
Kavadari Kavadari 29,188[1]
Negotina Negotina 13,284[1]
Sveti Nikolla Sveti Nikolla 13,746 [1]
Velesi Velesi 43,716[1]

StatistikatRedakto

Dymbëdhjetë qyteza në Maqedoni kanë popullsi nën 10,000 banorë: Demir Hisari (2,593), Peçeva (3,237), Demir Kapia (3,275), Brodi (3,740), Vallandova (4,402), Kamenica (5,147), Krusheva (5,330), Bogdanca (6,011), Kratova (6,924), Berova (7,002), Probishtipi (8,714) dhe Resnja (8,748). Këto qyteza zyrtarisht quhen "qytete", por shpesh i referohet si "qytete të vogla", për shkak të madhësisë së popullsisë.

Në Maqedoni ka vetëm 5 qytete me popullsi me mbi 50,000 banorë: Shkupi (506,926), Manastiri (74,550), Kumanova (70,842), Prilepi (66,246) dhe Tetova (52,915).

Shtatëmbëdhjetë qytete në Maqedoni kanë popullsi prej 10,000 deri 50,000 banorë: Velesi (43,716), Shtipi (43,652), Ohri (42,033), Gostivari (35,847), Strumica (35,311), Kavadari (29,188), Koçani (28,330), Kërçova (27,067), Struga (16,559), Radovishti (16,223), Gjevgjelia (15,685), Dibra (14,561), Kriva Pallanka (14,558), Sveti Nikolla (13,746), Negotina (13,284), Dellçeva (11,500) dhe Vinica (10,863).

ReferimeRedakto

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag "Попис на Македонија" (PDF) (në maqedonisht). Завод за статистика на Македонија. 2002. Marrë më 2012-05-26.
  2. ^ Qeveria e Republikës së Maqedonisë. "2002 census results" (PDF). stat.gov.mk. Marrë më 2010-01-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)