Sistemet e qeverisjes
Format Republikane të qeverisjes::
  Republikat presidenciale me një presidencë ekzekutive të ndarë nga legjislativi
  Sistemi gjysmë-presidencial me një presidencë ekzekutive dhe një kryetar të veçantë të qeverisë që drejton pjesën tjetër të ekzekutivit, i cili emërohet nga presidenti dhe i përgjigjet legjislativit
  Republikat Parlamentare me një president ceremonial dhe joekzekutiv, ku një kryetar i veçantë i qeverisë drejton ekzekutivin dhe varet nga besimi i legjislativit
  Republikat në të cilat një kryetar ose drejtori i kombinuar i shtetit dhe i qeverisë zgjidhet ose emërohet nga legjislatura dhe mund ose nuk mund t'i nënshtrohet besimit parlamentar

Format Monarkike të qeverisjes:
  Monarkitë Kushtetuese me një monark ceremonial dhe joekzekutiv, ku një kryetar i veçantë i qeverisë drejton ekzekutivin
  Monarkia Gjysmë Kushtetuese me një monark ceremonial, por ku anëtarët e familjes mbretërore ende mbajnë pushtet të rëndësishëm ekzekutiv ose legjislativ
  Monarkia Absolute ku monarku drejton ekzekutivin

  Vendet ku dispozitat kushtetuese për qeverinë janë pezulluar
  Vendet që nuk përshtaten me asnjë nga sistemet e mësipërme (p.sh. qeveria e përkohshme ose situata të paqarta politike)

Republika kuvendore është një republikë që funksionon sipas një sistemi kuvendor të qeverisjes ku dega ekzekutive (qeveria) e merr legjitimitetin e saj dhe i përgjigjet legjislativit (kuvendit). Ekzistojnë një sërë variacionesh të republikave kuvendore. Shumica kanë një diferencim të qartë midis kreut të qeverisë dhe kreut të shtetit, me kreun e qeverisë që mban pushtetin real, njëlloj si monarkitë kushtetuese (megjithatë në disa vende kreu i shtetit, pavarësisht nëse sistemi i vendit është një republikë kuvendore apo një monarki kushtetuese, ka 'pushtet rezervë' të dhëna për t'i përdorur sipas gjykimit të tyre, në mënyrë që të veprojë si një 'arbitër' jopartiak i procesit politik dhe të sigurojë që kushtetuta e vendit të respektohet). Disa kanë kombinuar rolet e kreut të shtetit dhe kreut të qeverisë, njësoj si sistemet presidenciale, por me një varësi nga pushteti kuvendor.

Për rastin e parë të përmendur më sipër, forma e marrëveshjes së degës ekzekutive është e dallueshme nga shumica e qeverive të tjera dhe republikave gjysmë-presidenciale që ndajnë kreun e shtetit (zakonisht i caktuar si "president") nga kreu i qeverisë (zakonisht i caktuar si " kryeministër", "kryeministër" ose "kancelar") dhe i nënshtrohen këtij të fundit besimit të kuvendit dhe një qëndrimi të butë në detyrë, ndërkohë që kreut të shtetit i mungon varësia dhe investimi i njërës prej tyre me shumicën e pushtetit ekzekutiv.

Fuqitë

Redakto

Ndryshe nga republikat që veprojnë ose nën sistemin presidencial ose sistemin gjysmë-presidencial, kreu i shtetit zakonisht nuk ka kompetenca ekzekutive siç do të kishte një president ekzekutiv (disa mund të kenë 'pushtet rezervë' ose pak më shumë ndikim përtej kësaj), sepse shumë nga këto kompetenca i janë dhënë një kreu të qeverisë (zakonisht i quajtur kryeministër ). [1] [2] 

Megjithatë, në një republikë kuvendore me një kryetar shteti, mandati i të cilit varet nga kuvendi, kreu i qeverisë dhe kreu i shtetit mund të formojnë një zyrë (si në Botsvana, Ishujt Marshall, Nauru dhe Afrikën e Jugut), por presidenti është ende i zgjedhur në të njëjtën mënyrë siç është kryeministri në shumicën e sistemeve të Westminster-it. Kjo zakonisht do të thotë se ata janë liderët e partisë ose koalicionit më të madh të partive në kuvend.

Në disa raste, kreu i shtetit mund t'i jepet ligjërisht kompetenca ekzekutive për të ndërmarrë drejtimin e përditshëm të qeverisë (si në Austri dhe Islandë), por sipas konventës ata ose nuk i përdorin këto kompetenca ose i përdorin ato vetëm për të dhënë efekt. sipas këshillës së kuvendit ose kreut të qeverisë. Prandaj, disa republika kuvendore mund të shihen se ndjekin sistemin gjysmë-presidencial, por që funksionojnë nën një sistem kuvendor.

Zhvillimi historik

Redakto

Në mënyrë tipike, republikat kuvendore janë shtete që më parë ishin monarki kushtetuese me sistem kuvendor, me pozitën e kreut të shtetit që i jepej një monarku. [3]

Pas humbjes së Napoleonit III në Luftën Franko-Prusiane, Franca u bë përsëri një republikë - Republika e Tretë Franceze - në 1870. Presidenti i Republikës së Tretë kishte dukshëm më pak kompetenca ekzekutive se sa ato të dy republikave të mëparshme. Republika e Tretë zgjati deri në pushtimin e Francës nga Gjermania naziste në vitin 1940. Pas përfundimit të luftës, Republika e Katërt Franceze u krijua në vija të ngjashme në 1946. Republika e Katërt pa një epokë të rritjes së madhe ekonomike në Francë dhe rindërtimit të institucioneve sociale dhe industrisë së vendit pas luftës, dhe luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimin e procesit të integrimit evropian, i cili ndryshoi kontinentin përgjithmonë. U bënë disa përpjekje për të forcuar degën ekzekutive të qeverisë për të parandaluar situatën e paqëndrueshme që kishte ekzistuar para luftës, por paqëndrueshmëria mbeti dhe Republika e Katërt pa ndryshime të shpeshta në qeveri - kishte 20 qeveri në dhjetë vjet. Për më tepër, qeveria u tregua e paaftë për të marrë vendime efektive në lidhje me dekolonizimin. Si rezultat, Republika e Katërt u shemb dhe Charles de Gaulle iu dha pushteti për të qeverisur me dekret, i cili më pas u legjitimua me miratimin e një kushtetute të re në një referendum më 28 shtator 1958 që çoi në krijimin e Republikës së Pestë Franceze në 1959.

Komonuelthi i Kombeve

Redakto

Që nga Deklarata e Londrës e 29 Prillit 1949 (vetëm disa javë pasi Irlanda e shpalli veten republikë dhe e përjashtoi veten nga Commonwealth) republikat janë pranuar si anëtarë të Komonuelthit të Kombeve.

Në rastin e shumë republikave në Komonuelthin e Kombeve, ishte e zakonshme që Sovrani, i përfaqësuar më parë nga një Guvernator i Përgjithshëm, të zëvendësohej nga një kryetar shteti jo-ekzekutiv. Ky ishte rasti në Afrikën e Jugut (e cila pushoi së qeni anëtare e Commonwealth menjëherë pasi u bë republikë, dhe më vonë kaloi në një presidencë ekzekutive), Maltë, Trinidad dhe Tobago, Indi, Vanuatu dhe së fundmi Barbados . Në shumë prej këtyre shembujve, Guvernatori i fundit i Përgjithshëm u bë presidenti i parë. I tillë ishte rasti me Sri Lankën dhe Pakistanin .

Shtetet e tjera u bënë republika parlamentare me fitimin e pavarësisë.

Lista e republikave moderne parlamentare dhe sistemeve përkatëse

Redakto
Republika të plota parlamentare
Shteti Kreu i shtetit Kreu i shtetit i zgjedhur nga Struktura

Cameral

Republika Parlamentare e miratuar Forma e mëparshme e qeverisë Burime
  Shqipëria Bajram Begaj Parliament, by three-fifths majority Njëdhomësh 1991 Shteti njëpartiak
  Kosova Vjosa Osmani Parlamenti, me dy të tretat e shumicës; me shumicë të thjeshtë, në votimin e tretë, nëse asnjë kandidat nuk arrin shumicën e sipërpërmendur në dy votimet e para. Njëdhomësh Kosova e administruar nga OKB
  Austria Alexander Van der Bellen Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Dydhomësh 1945 Shteti njëpartiak (si pjesë e Gjermanisë naziste, shih Anschluss)
  Armenia Vahagn Khachaturyan Parlamenti, me shumicë absolute Njëdhomësh 2018[note 1] Republikë gjysmë presidenciale
  Bangladesh Mohammed Shahabuddin Parliament Njëdhomësh 1991[note 2] Sistemi presidencial
  Barbados Sandra Mason Parlamenti, me shumicë prej dy të tretash nëse nuk ka emërim të përbashkët Dydhomësh 2021 Monarkia kushtetuese (sfera e Commonwealth)
  Bosnja dhe Herzegovina Christian Schmidt

Milorad Dodik Šefik Džaferović Željko Komšić

Zgjedhja e drejtpërdrejtë e kreut kolektiv të shtetit, me votim të parë Dydhomësh 1991 Shteti njëpartiak (pjesë e Jugosllavisë)
  Bullgaria Rumen Radev Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Njëdhomësh 1991 Shtet njëpartiak
  Republika e Kinës (Taiwan) Tsai Ing-wen Zgjedhjet e drejtpërdrejta, nga e para

Nominalisht nga Asambleja Kombëtare

Njëdhomësh

Nominalisht Trikameral[note 3]

1946

Vetëm nominalisht një republikë parlamentare që nga viti 1996

Diktatura ushtarake njëpartiake (Kina kontinentale)

Monarkia kushtetuese (Tajvani si pjesë e Perandorisë Japoneze)

Nominalisht; Kushtetuta është zëvendësuar pjesërisht nga nene shtesë që parashikojnë një republikë gjysmë presidenciale me zgjedhje të drejtpërdrejta presidenciale dhe një legjislaturë Njëdhomësh. Këta nene shtesë kanë një klauzolë që do t'i përfundojë ato në rast të një rifillimi hipotetik të sundimit të ROC në Kinën kontinentale.
  Kroacia Zoran Milanović Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Njëdhomësh 2000 Republikë gjysmë presidenciale
  Republika Çeke Petr Pavel Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem me dy raunde (që nga viti 2013; më parë parlamenti, me shumicë) Dydhomësh 1993 Republika Parlamentare (pjesë e Çekosllovakisë)
  Domenika Sylvanie Burton Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 1978 Shteti i asociuar i Mbretërisë së Bashkuar
  Estonia Alar Karis Parlamenti, me dy të tretat e shumicës Njëdhomësh 1991[note 4] Republikë presidenciale, më pas e pushtuar nga Shteti njëpartiak
  Etiopia Sahle-Work Zewde Parlamenti, me dy të tretat e shumicës Dydhomësh 1991 Shteti njëpartiak
  Fixhi Wiliame Katonivere Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 2014 Diktaturë ushtarake
  Finlanda Sauli Niinistö Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Njëdhomësh 2000[note 5] Republikë gjysmë presidenciale
  Gjeorgjia Salome Zourabichvili Kolegji Zgjedhor (delegatët e parlamentit dhe rajonit), me shumicë absolute Njëdhomësh 2018[note 6] Republikë gjysmë presidenciale
  Gjermania Frank-Walter Steinmeier Konventa Federale (Bundestagu dhe delegatët e shtetit), me shumicë absolute[4] Dy InstitucioneNjëdhomësh [note 7][5] 1949[note 8] Shteti njëpartiak

(Gjermania Naziste)

  Greqia Katerina Sakellaropoulou Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 1975 Diktaturë ushtarake;

Monarkia kushtetuese

  Hungaria Katalin Novák Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 1990 Shteti njëpartiak (Republika Popullore e Hungarisë)
  Islanda Guðni Th. Jóhannesson Zgjedhje të drejtpërdrejta, me votim të parë Njëdhomësh 1944 Monarkia kushtetuese (në një bashkim personal me Danimarkën)
  India Droupadi Murmu Parlamenti dhe legjislatura e shtetit, me votim të menjëhershëm të balotazhit Dydhomësh 1950 Monarkia Kushtetuese (Dominimi Britanik)
  Iraku Abdul Latif Rashid Parlamenti, me dy të tretat e shumicës Njëdhomësh[note 9] 2005 Shteti njëpartiak
  Irlanda Michael D. Higgins Zgjedhje të drejtpërdrejta, me balotazh të menjëhershëm Dydhomësh 1949[note 10] Deri në vitin 1936: Monarkia Kushtetuese (Dominimi Britanik)

1936–1949: e paqartë

  Izraeli Isaac Herzog Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 2001 Republikë gjysmë presidenciale
  Italia Sergio Mattarella Delegatët e parlamentit dhe rajonit, me shumicë prej dy të tretave; me shumicë absolute, duke filluar nga votimi i katërt, nëse asnjë kandidat nuk arrin shumicën e sipërpërmendur në tre votimet e para. Dydhomësh 1946 Monarki kushtetuese Kryeministri varet nga besimi i të dyja dhomave të Parlamentit.
  Latvia Edgars Rinkēvičs Parlament Njëdhomësh 1991[note 11] Republika presidenciale, më pas e pushtuar ngaShteti njëpartiak
  Libani Michel Aoun Parlament Njëdhomësh 1941 Protektorati (mandati francez i Libanit)
  Malta George Vella Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 1974 Monarkia kushtetuese (sfera e Commonwealth)[6])[7]
  Mauritius Prithvirajsing Roopun Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 1992 Monarkia kushtetuese (sfera e Commonwealth)[8][9])[7]
  Moldova Maia Sandu Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh

(që nga viti 2016; më parë nga parlamenti, me shumicë prej tre të pestat)

Njëdhomësh 2001 Republikë gjysmë presidenciale
  Mali i Zi Milo Đukanović Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Njëdhomësh 1992 Shtet njëpartiak (Pjesë e Jugosllavisë, dhe pas Serbisë dhe Malit të Zi)
    Nepali Ram Chandra Poudel Parlamenti dhe ligjvënësit e shtetit Dydhomësh[10] 2008[note 12] Monarki kushtetuese
  Maqedonia e Veriut Stevo Pendarovski Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Njëdhomësh 1991 Shtet njëpartiak(pjesë e Jugosllavisë)
  Pakistani Arif Alvi Parlamenti dhe ligjvënësit e shtetit, me votim të menjëhershëm të balotazhit Dydhomësh 2010[11][12] Republikë e pavarur nga Kuvendi
  Polonia Andrzej Duda Zgjedhje të drejtpërdrejta, me shumicë Dydhomësh 1989 Shtet njëpartiak(Republika Popullore e Polonisë) Polonia është identifikuar gjithashtu si një republikë de facto gjysmë-presidenciale pasi Presidenti ushtron një formë qeverisjeje dhe emëron Kryeministrin si kreun e qeverisë. Vendimi më pas i nënshtrohet një votëbesimi parlamentar.[13][14][15][16]
  Samoa Tuimalealiifano Va'aletoa Sualauvi II Parlament Njëdhomësh 1960 Territori i Besimit i Zelandës së Re
  Sërbia Aleksandar Vučić Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Njëdhomësh 1991 Shteti njëpartiak (Pjesë e Jugosllavisë, dhe pas Serbisë dhe Malit të Zi)
  Singapore Tharman Shanmugaratnam Zgjedhjet e drejtpërdrejta (që nga viti 1993) Njëdhomësh 1965 Shteti i Malajzisë
  Sllovakia Zuzana Čaputová Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem me dy raunde (që nga viti 1999; më parë nga parlamenti) Njëdhomësh 1993 Republika Parlamentare (pjesë e Çekosllovakisë)
  Sllovenia Nataša Pirc Musar Zgjedhje të drejtpërdrejta, me sistem dy raundesh Dydhomësh 1991 Shtet njëpartiak (Pjesë e Jugosllavisë)
  Somalia Hassan Sheikh Mohamud Parlament Dydhomësh 2012[note 13] Shtet njëpartiak
  Trinidad dhe Tobago Christine Kangaloo Parlament Dydhomësh 1976 Monarkia kushtetuese (sfera e Commonwealth)[17])[7]
  Vanuatu Nikenike Vurobaravu Kryetarët e parlamentit dhe këshillit të qarqeve, me shumicë Njëdhomësh 1980 Bashkësi britaniko-franceze (Hebridet e reja)
Republikat parlamentare me presidencë ekzekutive
Shteti Kreu i Shtetit Kreu i shtetit i zgjedhur nga Struktura

Cameral

Miratohet republika parlamentare me presidencë ekzekutive Forma e mëparshme e qeverisë Burime
  Botswana Mokgweetsi Masisi Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 1966 British protectorate (Bechuanaland Protectorate)
  Kiribati Taneti Maamau Zgjedhje të drejtpërdrejta, me votim të parë Njëdhomësh 1979 Proktetorat Pas zgjedhjeve të përgjithshme, me të cilat qytetarët zgjedhin anëtarët e Dhomës së Kuvendit, anëtarët zgjedhin nga mesi i tyre "jo më pak se 3 e as më shumë se 4 kandidatë" për presidencën. Asnjë person tjetër nuk mund të kandidojë si kandidat. Qytetarët e Kiribatit më pas zgjedhin presidentin nga radhët e kandidatëve të propozuar me votim të parë.[18]
  Ishujt Marshall David Kabua Parlament Dydhomësh 1979 Territori i Mirëbesimit i OKB-së (pjesë e Territorit të Mirëbesimit të Ishujve të Paqësorit)
  Nauru Russ Kun Parlament Njëdhomësh 1968 Kujdestaria e OKB-së midis Australisë, Zelandës së Re dhe Mbretërisë së Bashkuar.
  Republika Jugafrikane Cyril Ramaphosa Parlamenti me shumicë Dydhomësh 1961 Monarkia kushtetuese (sfera e Komonuelthit[19][20][21])[7] Ishte një republikë e plotë parlamentare nga 1961–1984; miratoi një presidencë ekzekutive në 1984.
Sisteme të pavarura nga asamblaiste
Shteti Kreu i shtetit Kreu i shtetit i zgjedhur nga Struktura

Cameral

Miratohet republika e pavarur nga Kuvendi Forma e mëparshme e qeverisë Burime
 Federata Mikroneziane Wesley Simina Parlamenti me shumicë Njëdhomësh 1986 Territori i Mirëbesimit i OKB-së (Pjesë e Territorit të Mirëbesimit të Ishujve të Paqësorit) Presidenti ndihmohet nga nënkryetari, të dy të cilët zgjidhen nga Kongresi i FSM nga radhët e anëtarëve të përgjithshëm për të shërbyer për mandate katërvjeçare..[22]
  Guajana Irfaan Ali Zgjedhje gjysëm të drejtpërdrejta, me votim të paraparë[23] (vendet vakante plotësohen nga Parlamenti, me shumicë) Njëdhomësh 1980 Republikë e plotë parlamentare
  San Marino Francesco Mussoni

Giacomo Simoncini

Parlament Njëdhomësh 1291 Teokracia (pjesë e Shteteve Papale) Dy krerët kolektivë të shteteve dhe krerët e qeverive, Kapitenët Regent
  Suriname Chan Santokhi Parlament Njëdhomësh 1987 Republikë e plotë parlamentare
Sistemet drejtuese
Shteti Kreu i shtetit Kreu i shtetit i zgjedhur nga Struktura Cameral Republika Parlamentare e miratuar Forma e mëparshme e qeverisë Burime
  Zvicra Guy Parmelin

Ignazio Cassis Ueli Maurer Simonetta Sommaruga Alain Berset Karin Keller-Sutter Viola Amherd

Parlamenti me votim shterues në një seancë të përbashkët të të dyja dhomave Dydhomësh 1848 Konfederata e shteteve Ka edhe referendume të iniciuara nga qytetarët

Lista e ish-republikave parlamentare dhe sistemeve përkatëse

Redakto
Shteti U bë një republikë parlamentare Statusi u ndrishua U ndrishua në Arsyeja pse u ndrishua Burime
Full parliamentary republics
  SSR Armene 1920 1991 Republikë gjysmë presidenciale Amendamenti kushtetues
  Republika e Parë Austriake 1920 1929 Republikë gjysmë presidenciale Amendamenti kushtetues
  Bjellorusia 1990 1994 Sistemi presidencial Kushtetuta e re u miratua
  Brazili 1961 1963 Sistemi presidencial Referendum
  Burma (sot Myanmar) 1948 1962 Diktaturë ushtarake Grusht shteti Birmanez i vitit 1962
  Kili 1891 1924 Junta ushtarake Grusht shteti kilian i vitit 1924
1925 1925 Sistemi presidencial Kushtetuta e re
  Republika e Kinës 1947 1972 (de facto) Sistemi presidencial Kushtetuta e pezulluar Dispozitat për krijimin e një republike parlamentare mbeten në Kushtetutë, e cila përgjithësisht është në fuqi, por janë pezulluar nga Nenet Shtesë, të cilat kanë një klauzolë fundi që do t'i përfundojë ato në rast të një rifillimi hipotetik të sundimit të ROC në Kinën kontinentale.
1991 (de jure; nominalisht mbetet parlamentar) Republikë gjysmë presidenciale Miratohen nenet shtesë të Kushtetutës
  Republika e parë Çekosllovake 1920 1939 Shtet njëpartiak Marrëveshja e Mynihut
  Republika e tretë Çekosllovake 1945 1948 Republikë parlamentare njëpartiake Grusht shteti
  Republika e Katërt Çekosllovake 1948 1989 Republikë parlamentare shumëpartiake Revolucioni Kadife Sistemi njëpartiak nën Partinë Komuniste të Çekosllovakisë
  Republika e Pestë Çekosllovake 1989 1992 Shteti u shpërbë Divorci prej kadifeje
  Shteti i Indonezisë Lindore 1946 1950 Shteti u shpërbë U bashkua me Republikën e Indonezisë
 

Republika e Tretë Franceze

1870 1940 Puppet state Pushtimi gjerman i Luftës së Dytë Botërore
  Republika e Katërt Franceze 1946 1958 Republikë gjysmë presidenciale Kushtetuta e re u miratua
  SSR Gjeorgjiane 1921 1991 Republikë gjysmë presidenciale Amendamenti kushtetues
  Guajana 1970 1980 Republikë e pavarur nga Kuvendi Kushtetuta e re u miratua
  Republika e dytë Hungareze 1946 1949 Shtet njëpartiak Krijimi i Republikës Popullore të Hungarisë
  Indonezia 1945 1959 Sistemi presidencial Rivendoset kushtetuta presidenciale
  Izraeli 1948 1996 Republikë gjysmë presidenciale Amendamenti kushtetues
  Kenia 2008 2013 Sistemi presidencial Kushtetuta e re dhe zgjedhjet Një kryeministër i veçantë ka ekzistuar midis 2008 dhe 2013

Kalimi në një presidencë plotësisht të Sistemit u ligjërua në vitin 2010, por hyri në fuqi vetëm në 2013.

  Republika e Dytë e Koresë 1960 1961 Junta ushtarake Grusht shteti i 16 majit
  Kazakh SSR 1936 1990 Sistemi presidencial Amendamenti kushtetues
  Kyrgyzstan 2010 2021 Sistemi presidencial Referendum Kushtetuta e Kirgistanit të vitit 2010 prezantoi një sistem parlamentar në vend, ndërsa mbeti një republikë de facto gjysmë-presidenciale, me Presidentin që mbante shumë forma të pushteteve ekzekutive si emërimi i një kryeministri si kreu i qeverisë. Vendimi iu nënshtrua një votëbesimi parlamentar.[24]
  Republika e Parë Lituaneze 1920 1926 Shtet njëpartiak Grusht shteti Lituanez i vitit 1926 Në qershor 1940, Lituania u pushtua dhe u aneksua nga Bashkimi Sovjetik.
  Nigeria 1963 1966 Diktaturë ushtarake

(që çoi në 1979 në Republikën e Dytë Demokratike, presidenciale Nigeriane)

Grusht shteti
  Pakistani 1956 1958 Diktaturë ushtarake 1958

Grusht shteti pakistanez

1973 1978 1977

Grusht shteti pakistanez

1997 1999 1999

Grusht shteti pakistanez

2002 2003 Republikë e pavarur nga Kuvendi Amendamenti kushtetues
  Republika e Dytë Polake 1919 1935 Sistemi presidencial Kushtetuta e re u miratua
  Republika e Parë Portugeze 1911 1926 Diktaturë ushtarake

që udhëhoqi në 1933

në republikën presidenciale njëpartiake Estado Novo)

Grusht shteti i 28 majit
  Republika e Parë e Filipineve (Republika Malolos) 1899 1901 Diktaturë ushtarake

(De facto Kolonia e Shteteve të Bashkuara)

Kapja e Emilio Aguinaldo tek forcat amerikane
  Republika e katërt e Filipineve 1973 1981 Republikë gjysmë presidenciale

(de facto Diktaturë ushtarake sipas ligjit ushtarak midis 1972 dhe 1986.)

Amendamenti kushtetues
  Republika e Kongos 1960 1965 Diktaturë ushtarake

(De facto Shteti njëpartiak)

1965

Grusht shteti kongolez

  Rhodesia 1970 1979 Sistemi kuvendor Krijimi i Zimbabve-Rhodezisë Të drejtat politike ishin të kufizuara për pakicën e bardhë
  SFSR RUSE 1917 1991 Republikë gjysmë presidenciale Referendum
  Bashkimi Sovjetik 1922 1990 Republikë gjysmë presidenciale Amendamenti kushtetues Kishte një kryetar kolektiv shteti me një kryetar të veçantë deri në vitin 1989 Sistemi njëpartiak nën Partinë Komuniste të Bashkimit Sovjetik
  Republika e Parë Spanjolle 1873 1874 Monarki kushtetuese Rivendosja e monarkisë
  Republika e Dytë Spanjolle 1931 1939 Shtet njëpartiak

(e cila e shpalli veten monarki kushtetuese në vitin 1947)

Grusht shteti
  Suriname 1975 1987 Republikë e pavarur nga Kuvendi Kushtetuta e re u miratua
  Sri Lanka 1972 1978 Republikë gjysmë presidenciale Kushtetuta e re u miratua
  Republika Siriane 1930 1958 Shteti u shpërbë Krijimi i Republikës së Bashkuar Arabe U bashkua në Republikën e Bashkuar Arabe, e cila funksionoi si një Presidenciale e Sistemit Njëpartiak
  Republika Arabe Siriane 1961 1963 Shtet njëpartiak Sistemi presidencial Grusht shteti sirian i vitit
  Republika Transvaal 1852 1902 Kolonia e Perandorisë Britanike Lufta e Dytë Boer
  Turqia 1923 2018 Sistemi presidencial Referendum
  Uganda 1963 1966 Shtet njëpartiak Pezullimi i kushtetutës
  Republika Socialiste Sovjetike e Ukrainës 1919 1991 Republikë gjysmë presidenciale Amendamenti kushtetues
  Jugosllavia 1945 1953 Republikë parlamentare me një presidencë ekzekutive Amendamenti kushtetues Kishte një kryetar kolektiv të shtetit me një Kryetar të veçantë

Sistemi njëpartiak nën Partinë Komuniste të Jugosllavisë

  Zimbabwe Rhodesia 1979 1979 Territori i varur Rikthimi në Rodezinë Jugore
  Zimbabveja 1980 1987 Sistemi presidencial Amendamenti kushtetues
Republikat parlamentare me presidencë ekzekutive
Shteti U bë a

parlamentare

republikë

me një ekzekutiv

presidencës

Statusi u ndrishua Ndryshuar në Arsyeja pse u ndryshua Burime
  Gambia 1970 1982 Sistemi presidencial Amendamenti kushtetues Presidenti u zgjodh gjysmë i drejtpërdrejtë me një votim të dyfishtë të njëkohshëm të bazuar në zona zgjedhore, me vendet vakante të mbushura nga Parlamenti; një mocion mosbesimi sjell automatikisht zgjedhje të parakohshme parlamentare. Zgjedhjet presidenciale u bënë plotësisht të drejtpërdrejta dhe të ndara nga zgjedhjet parlamentare të vitit 1982.
  Kenia 1964 2008 Sistemi i plotë parlamentar Koalicioni dhe ndarja e pushtetit Fillimisht, presidenti u zgjodh gjysmë i drejtpërdrejtë nga një votim i dyfishtë i njëkohshëm i bazuar në zona zgjedhore, me vendet vakante të mbushura nga Parlamenti; një mocion mosbesimi sjell automatikisht ose dorëheqjen e presidentit ose zgjedhje të parakohshme parlamentare. Zgjedhjet presidenciale u bënë plotësisht të drejtpërdrejta në vitin 1969, përfshirë edhe pas një vendi vakant, por orari i tyre mbeti i lidhur me zgjedhjet parlamentare.

Një kryeministër i veçantë ka ekzistuar midis 2008 dhe 2013.

  Jugosllavia 1953 1963 Republikë e pavarur nga Kuvendi Kushtetuta e re Sistemi njëpartiak nën Lidhjen e Komunistëve të Jugosllavisë
Sisteme të pavarura nga montimi
Shteti U bë një

asamble-

e pavarur

republikë

Statusi u Ndrishua Ndryshuar në Arsyeja pse u ndryshua Burime
  Republika e Par e Ganës 1960 1966 Diktatura ushtarake

(Që çoi në Republikën e Dytë plotësisht parlamentare të Ganës)

Grusht shteti
  Pakistani 1985 1997 Republikë e plotë parlamentare Amendamenti kushtetues
2003 2010 Amendamenti kushtetues
  Serbia dhe Mali i Zi 1992 2000 Republikë gjysmë presidenciale Amendamenti kushtetues
  Tanganyika 1962 1964 Shteti u shpërbë Krijimi i Republikës së Bashkuar të Tanzanisë U bashkua në Republikën e Bashkuar të Tanzanisë, e cila funksionoi si një Presidenciale e Sistemit Njëpartiak
  Jugosllavia 1963 1980 Republik Driektroriale Kushtetuta e re dhe vdekja e Josip Broz Titos Sistemi njëpartiak nën Lidhjen e Komunistëve të Jugosllavisë

Ndryshimi në një sistem regjisorial u miratua në vitin 1973, por hyri në fuqi vetëm në 1980.

Sistemet Direktoriale
  Jugosllavia 1980 1992 Shpërbërja e Jugosllavisë Sistemi njëpartiak nën Lidhjen e Komunistëve të Jugosllavisë

Referime

Redakto
 1. ^ Ndryshuar pas referendumit të vitit 2015.
 2. ^ Ishte, më parë, një republikë parlamentare midis 1972 dhe 1975.
 3. ^ Sipas neneve shtesë, Juani i Kontrollit pushoi së qeni një dhomë parlamentare në 1993 dhe Asambleja Kombëtare u shpërbë në 2005 duke e lënë Juanin Legjislativ si dhomën e Njëdhomësh. Funksionet e Asamblesë Kombëtare u transferuan në Juan Legjislativ dhe referendumet mbarëkombëtare. Sipas Interpretimit Juan Gjyqësor nr. 76, A do të konsiderohen masivisht Asambleja Kombëtare, Juani Legjislativ dhe Juani i Kontrollit si ekuivalent me parlamentet e kombeve demokratike? lëshuar më 3 maj 1957: Kushtetuta u miratua sipas nxitjes së Dr. Sun Yat-Sen. Përveç Asamblesë Kombëtare, janë krijuar pesë juanë, koncepti i të cilave nuk është realisht analog me sistemin e ndarjes së pushteteve. Asambleja Kombëtare që përfaqëson të gjithë shtetasit ushtron pushtetin politik, Juani Legjislativ është institucioni më i lartë legjislativ i kombit dhe Juani i Kontrollit është institucioni më i lartë monitorues i kombit. Të gjithë ata përbëhen nga përfaqësues ose anëtarë që zgjidhen drejtpërdrejt ose tërthorazi nga populli. Funksionet dhe kompetencat e tyre janë të ngjashme me ato pushtete të rëndësishme që ushtrohen nga parlamentet e kombeve demokratike. Edhe pse disa nga qasjet e tyre për ushtrimin e pushtetit, të tilla si një asamble e rregullt vjetore, kuorumi dhe rezoluta nga shumica nuk janë të njëjta me ato të parlamenteve të kombeve demokratike, Asamblesë Kombëtare, Juanit Legjislativ dhe Juanit të Kontrollit, nga perspektiva e natyrës së statuseve dhe funksioneve të tyre në Kushtetutë, duhet të konsiderohet si ekuivalente me parlamentet e kombeve demokratike.
 4. ^ Estonia ishte më parë një republikë parlamentare midis 1918 dhe 1934 kur sistemi u ndryshua në një Presidenciale të Sistemit, e cila më pas u rrëzua nga një grusht shteti. Në vitin 1938, Estonia miratoi përfundimisht një Presidenciale të Sistemit dhe në qershor 1940 u pushtua ilegalisht nga Bashkimi Sovjetik. U bë përsëri republikë parlamentare në vitin 1990 me zbatimin e një periudhe të ndërmjetme për të rivendosur pavarësinë e plotë, e cila u arrit në vitin 1991.
 5. ^ Më parë një republikë gjysmë presidenciale, tani është një republikë parlamentare sipas David Arter, Kryetari i Parë i Politikës në Universitetin Aberdeen. Në "Politikat Skandinave Sot" (Manchester University Press, rishikuar 2008 ISBN 9780719078538), ai citon  Nousiainen, Jaakko (qershor 2001). "Nga gjysmë-presidencializmi në qeverisjen parlamentare: zhvillimet politike dhe kushtetuese në Finlandë". Studime Politike Skandinave. 24 (2): 95–109. doi:10.1111/1467-9477.00048. : si vijon: "Nuk ka asnjë bazë për epitetin 'semi-presidential'." Konkluzionet e vetë Arterit janë vetëm pak më të nuancuara: "Miratimi i një kushtetute të re më 1 mars 2000 nënkuptonte që Finlanda nuk ishte më një rast i qeverisjes gjysmë-presidenciale, përveçse në kuptimin minimalist të një situate ku një president i zgjedhur nga populli me mandat të caktuar. ekziston përkrah një kryeministri dhe kabineti që janë përgjegjës para parlamentit (Elgie 2004: 317)”. Sipas Kushtetutës finlandeze, presidenti nuk ka mundësi të drejtojë qeverinë pa miratimin e ministrit dhe nuk ka fuqi të shpërndajë parlamentin sipas dëshirës së tij. Finlanda përfaqësohet në fakt nga kryeministri i saj, dhe jo nga presidenti i saj, në Këshillin e Kryetarëve të Shteteve dhe Qeverive të Bashkimit Evropian. Amendamenti kushtetuess i vitit 2012 uli edhe më shumë kompetencat e presidentit. ​ Send feedback Side panels History Saved Contribute
 6. ^ "Salome Zurabishvili Wins Georgia Presidential Runoff". The New York Times (në anglisht). The Associated Press. 29 nëntor 2018. Marrë më 3 janar 2019.
 7. ^ Bundesrat nganjëherë referohet si një dhoma e sipërme e legjislaturës gjermane. Kjo është teknikisht e pasaktë, pasi Kushtetuta gjermane përcakton Bundestag dhe Bundesratin si dy institucione të veçanta legjislative. Ai përshkruan Bundesratin si organin kushtetues që përfaqëson 16 Länder (Shtetet) të Gjermanisë. Prandaj, legjislatura federale e Gjermanisë përbëhet nga dy Njëdhomësh institucione legjislative, jo nga një Dydhomësh parlamenti. Megjithatë, vetë Gjykata Kushtetuese Federale iu referua Bundesratit në përkthimin në anglisht të këtij vendimi.
 8. ^ Në rastin e ish shteteve të Gjermanisë Perëndimore, duke përfshirë ish-Berlinin Perëndimor, Shteti njëpartiaku i mëparshëm është Gjermania naziste, por në rastin e Landeve të Reja dhe ish-Berlinit Lindor është Gjermania Lindore. Ribashkimi i Gjermanisë u bë më 3 tetor 1990, kur pesë shtetet e rithemeluara të Republikës Demokratike Gjermane (Gjermania Lindore) iu bashkuan Republikës Federale të Gjermanisë dhe Berlini u bashkua në një qytet-shtet të vetëm. Prandaj, kjo datë vlen për Republikën Federale të Gjermanisë së sotme në tërësi, megjithëse zona e ish-Gjermanisë Lindore nuk ishte pjesë e asaj republike parlamentare deri në vitin 1990.
 9. ^ Zyrtarisht Dydhomësh, dhoma e sipërme nuk ka hyrë kurrë në funksione, deri në ditët e sotme.
 10. ^ Kreu i shtetit ishte i paqartë që nga viti 1936 deri në hyrjen në fuqi të Aktit të Republikës së Irlandës më 18 prill 1949. Një pakicë republikanësh irlandezë pohojnë se Republika Irlandeze e shpallur në 1919 është ende ekzistuese.
 11. ^ Latvia was previously a parliamentary republic between 1921 and 1934 when the then prime minister Kārlis Ulmanis took power in a coup d'état. In June 1940 Latvia was occupied and annexed by the Soviet Union.
 12. ^ Nën një qeveri kalimtare midis 2006 dhe 2015; kjo qeveri kalimtare ishte përgjegjëse ndaj një Asambleje Kushtetuese të zgjedhur, e cila vendosi të krijojë një republikë në vitin 2008.
 13. ^ Kishte një qeveri tranzitore midis 1991 dhe 2012.


Referime

Redakto
 1. ^ Twomey, Anne. "Australian politics explainer: Gough Whitlam's dismissal as prime minister". The Conversation (në anglisht). Marrë më 18 tetor 2018.
 2. ^ "The President's Role - Times of India". The Times of India (në anglisht). Marrë më 18 tetor 2018.
 3. ^ Arend Lijphart, red. (1992). Parliamentary versus presidential government (në anglisht). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-878044-1.
 4. ^ "Art 54 GG - Einzelnorm". www.gesetze-im-internet.de (në anglisht). Marrë më 2023-09-20.
 5. ^ "Zusammensetzung des Bundesrates". Bundesrat (në gjermanisht). Marrë më 2023-09-20.
 6. ^ "Malta: Heads of State: 1964-1974". Archontology.org (në anglisht). Marrë më 18 shkurt 2018.
 7. ^ a b c d "British Monarch's Titles: 1867-2018". Archontology.org (në anglisht). Marrë më 18 shkurt 2018.
 8. ^ "Mauritius: Heads of State: 1968-1992". Archontology.org (në anglisht). Marrë më 18 shkurt 2018.
 9. ^ Paxton, John (1984). The Statesman's Year-Book 1984-85 (në anglisht). Palgrave Macmillan. fq. 29. ISBN 978-0-333-34731-7. Marrë më 18 shkurt 2018.
 10. ^ Constitution of Nepal Arkivuar dhjetor 23, 2015, tek Wayback Machine
 11. ^ Kiran Khalid (9 prill 2010). "Pakistan lawmakers approve weakening of presidential powers". CNN (në anglisht). Marrë më 14 prill 2010.
 12. ^ "'18th Amendment to restore Constitution'" (në anglisht). Nation.com.pk. Arkivuar nga origjinali më 14 prill 2010. Marrë më 14 prill 2010.
 13. ^ Veser, Ernst [in gjermanisht] (23 shtator 1997). "Semi-Presidentialism-Duverger's Concept — A New Political System Model" (PDF) (në anglisht dhe kinezisht). Department of Education, School of Education, University of Cologne. fq. 39–60. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 prill 2021. Marrë më 21 gusht 2017. Duhamel e ka zhvilluar më tej qasjen: Ai thekson se ndërtimi francez nuk korrespondon as me formën parlamentare dhe as me formën presidenciale të qeverisjes, dhe më pas zhvillon dallimin e 'système politique' dhe 'régime constitutionnel'. Ndërsa e para përfshin ushtrimin e pushtetit që rezulton nga praktika dominuese institucionale, e dyta është tërësia e rregullave për praktikën institucionale dominuese të pushtetit. Në këtë mënyrë, Franca shfaqet si 'sistemi presidencialist' i pajisur me një 'regjim gjysmë-presidencial' (1983: 587). Sipas këtij standardi, ai e njeh "plejadën" e Duverger si regjime gjysmë presidenciale, si dhe Poloninë, Rumaninë, Bullgarinë dhe Lituaninë (1993: 87).
 14. ^ Shugart, Matthew Søberg (shtator 2005). "Semi-Sistemi presidencials: Dual Executive and Mixed Authority Patterns" (PDF). Graduate School of International Relations and Pacific Studies (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 gusht 2008. Marrë më 21 gusht 2017.
 15. ^ Shugart, Matthew Søberg (dhjetor 2005). "Semi-Sistemi presidencials: Dual Executive And Mixed Authority Patterns" (PDF). French Politics (në anglisht). 3 (3): 323–351. doi:10.1057/palgrave.fp.8200087. Marrë më 21 gusht 2017. Edhe nëse presidenti nuk ka diskrecion në formimin e kabineteve ose të drejtën për të shpërndarë parlamentin, autoriteti i tij/saj kushtetues mund të konsiderohet si "mjaft i konsiderueshëm" në kuptimin e Duverger, nëse legjislacioni i kabinetit i miratuar në parlament mund të bllokohet nga agjenti i zgjedhur i popullit. Kompetenca të tilla janë veçanërisht të rëndësishme nëse kërkohet një shumicë e jashtëzakonshme për të anashkaluar një veto, si në Mongoli, Poloni dhe Senegal. Në këto raste, ndërkohë që qeveria është plotësisht përgjegjëse para parlamentit, ajo nuk mund të nxjerrë ligje pa marrë parasysh preferencat potencialisht të ndryshme të politikave të presidentit.
 16. ^ McMenamin, Iain. "Semi-Presidentialism and Democratisation in Poland" (PDF) (në anglisht). School of Law and Government, Dublin City University. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 12 shkurt 2012. Marrë më 11 dhjetor 2017.
 17. ^ "Trinidad and Tobago: Heads of State: 1962-1976". Archontology.org (në anglisht). Marrë më 18 shkurt 2018.
 18. ^ "Parliament of Kiribati - Constitution" (në anglisht). 2009-04-16. Arkivuar nga origjinali më 2009-04-16. Marrë më 2023-08-25.
 19. ^ "South Africa: Heads of State: 1910-1961". Archontology.org (në anglisht). Marrë më 18 shkurt 2018.
 20. ^ Carlin, John (31 maj 1994). "South Africa returns to the Commonwealth fold". The Independent (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2022-05-25. Marrë më 18 shkurt 2018.
 21. ^ "Secession Talked by Some Anti-Republicans". Saskatoon Star-Phoenix (në anglisht). 11 tetor 1960. Marrë më 18 shkurt 2018.
 22. ^ "Executive". www.gov.fm (në anglisht). Marrë më 2023-08-25.
 23. ^ Çdo listë e kandidatëve për Parlament duhet të ketë edhe një kandidat për President, dhe ai që ka më shumë vota, kandidati i tij zgjidhet automatikisht President.
 24. ^ Esengeldiev, Almaz. "Kyrgyzstan's 2016 Constitutional Referendum". Freedom House (në anglisht). Marrë më 2023-10-16.