Pojatë është një vendbanim në komunën e Ferizajt, Kosovë.

Pojatë
Fshat
Shtrihet rreth 7 km në verilindje të Ferizajit .Pojata ka popullesi rreth 1000 banore . Është vendbanim i tipit te grumbulluar i ndarë në lagje . Po ashtu ka sipërfaqe prej 600 ha. Lagjet e fshatit janë :

Pojata e Lartë - Familjet ( Eseti , Latifi , Sahiti , Mehmeti , Makreshi ) . Lagjja e Malokëve - Familjet ( Imeri , Bajrami , Ajvazi ) . Pojata e Ulët - Familjet ( Dushica , Zeqiri , Maloku , Qeli , Avdyli , Spahiu , Hyseni , Haziri ) kryesisht familje te ardhura nga Velegllava , Gumnishta , Tërpeza , Burrniku , Zhuja . Mikrotoponimet më kryesore janë : Meraja , Skurrini , Jarugat , te Lugu , Arat e Zabeleve , Lugu i Thive , Mishak , Arat e Gata , Lugu i Hajdinit , Stopani , Arat e Thanes , Arat e Batallit , Livadhi i Lecit , Ara e Syles , Arat e Drumit , Gërgullaqi , Arat te Varret .

Mejtepi i fshatit Pojate : 

Ne fshatin Pojate ishte shkolla mejtep , ku mesohej ne gjuhen arabe . Pêrveq mesimeve fetare , nxenesit ne fshehtesi mesonin shkrim-lexim ne gjuhen shqipe . Mejtepi eshte themeluar ne vitin 1912 . Mësues ishin Hamdi Selimi hoxhë nga Sojeva , disa nga nxenesit e pare ishin : Riza Mehmeti , Hanife Mehemeti , Sabrije Mehmeti , Bafti Esati , Feriz Sahiti etj . Ne mejtep ishin dy dhoma ku njera sherbente per faljen e namazeve dhe tjetra per te mesuar nxenesit .

Lidhje të jashtme

Redakto