Frëngovë, (maqedonisht: Франгово/Frangovo) është fshat në komunën e Strugës, Maqedoni.

Frëngovë
Франгово
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej1.739
Emri i banorëveFrëngovar

Gjeografia

Redakto

Frëngova gjendet në pjesën jugperëndimore të Strugës. Territori i këtij vendbanimi ngrihet deri në malin Jabllanicë në kufi me Shqipërinë. Fshati është kodrinor, me një lartësi mbidetare prej 810 metra. Fshati ka shkollë fillore, një xhami, disa punëtori të vogla dhe shitore.

Nga qyteti i Strugës është larg 6 kilometra. Territori është pyjor me pak fushë bujqësore, për këtë arsye një pjesë e banorëve të këtij lokaliteti merren me pylltari, bujqësi dhe blegtori, një pjesë e banorëve punojnë në punë të ndryshme në qytetin e Strugës. Nuk është i vogël numri i banorëve që punojnë dhe jetojnë përkohësisht jasht vendit.

Demografia

Redakto

Fshati Frëngovë ka 800 shtëpi dhe numëron 1739 banorë sipas vitit 2002,prej tyre 1734 Shqiptarë apo 99.7 %.[1] Fshati ka shkollën fillore ku mësimin janë duke e ndjekur 300 nxënës.

Ekonomia

Redakto

Frëngovarët në përgjithësi merren me punë të ndryshme: me përpunimin e drurit apo zdrukthtari, me bujqësi e blegtori, si dhe një pjesë e madhe punojnë përkohesisht në perëndim. Duke mos e pasur largë qytetin më të afërt, Strugën, reth 4 kilometra, shumë fshatarë punojnë në lokale private apo punë shtetërore në këtë qytet.

Kultura

Redakto

Banorët e këtij Fshati flasin rrjedhshëm gjuhën shqipe (dialektin toskë) ngjajshëm si banorët e fshatit Ladorisht, Zagraçan etj.

Historia

Redakto

Emri i këtij lokaliteti lidhet me emrin Frang që ka lidhje me emrin etnik frëng. Ky emër ka përhapje të gjërë në fjalorin antropnimik shqiptar, ku e ndeshim edhe si mbiemër të familjeve. Për gjurmët e hershme të këtij lokaliteti flasin toponimet dhe trashigimia kulturore e tij “ Kisha e Kadriut është kishë mesjetare , “ Tronja , Firishte e tj .


Burimet

Redakto
  1. ^ Regjistrimi Kombëtar i Maqedonisë, 2002 (sipas etnitetit, gjinisë, përkatësisë fetare, dhe gjuhës) Stampa:Mk Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Lidhje të jashtme

Redakto