Gërmova

fshat në Kosovë

Gërmovë është një vendbanim në komunën e Vitisë, Kosovë.

Gërmovë
Fshat

Gjeografia

Redakto

Gërmova gjendët ne juglindje të Kosovës dhe ësht një fshatë ne komunën e Vitisë. Ky fshatë ndodhët afër Sodovinës, Goshicës, Smirës, Sllatinës të poshtëm dhe Drobeshit.

Infrastrukturatë

Redakto

Shumica e infrastrukturave të Gërmovës jan shtëpit. Megjithatë, Gërmova permban dy shkolla (e vjetëra dhe e reja), dy gjamija (e vjëtera dhe e reja), katër minimarkete, tri salla dasmash, një pump e benzinit, një restaurant, një fushë e futbollit, etc.

Përsa i përket rrugëve, rruga kryesore ishte asfalltuar që nga koha jugosllave. Në vitin 2015, shumica e rrugëve sekondare të fshatit jan asfaltuar[1].

Demografi

Redakto

Zhvillimi historikë i popullatës ne fshatë

Redakto
Zhvillimi i demografisë
Viti Nr i popullsisë
1948 522
1953 587
1961 551
1971 636
1981 745
1991 941
2011 886[2]

(sipas numërimit te vitit 2011)

një minoritet i madh i fshatit të Gërmovës ka migruar gjatë shekullit XX dhe XXI. Ata kan shkuar në Europë (Zvicërr, Gjërmani,...), por ka edhe qe kan migruar jasht Europës[3].

Historia

Redakto

Antikitet

Redakto

Historia e Gërmovës ishte gjithmonë e lidhur me pjesët dhe regjionët e tjera te Kosovës dhe të Shqipërisë. Për atë, shikoni këto faqe për më shumë informata:

Mesjetë

Redakto

Në fillim të mesjetës, Gërmova ishte pjes e sundimit bizantin. Më pas, Gërmova ishte, ne fund te mesjetës, pjesë et sundimit osman.

Në Gërmovë, më saktë ne xhamijën e Gërmovës, është gjetur një gurë që tregon se kjo gjami është krijuar në vitin 1447.[4] Kjo datë argumenton faktin që xhamija e Gërmovës është njëra nga xhamijat më të vjetëra ne Kosovë dhe në të gjithë Shqiptarinë. Ky fakt tregon gjithashtu se Gërmova ishte e banuar prej shum kohë nga Shqipëtar te fejës krishtere (gjatë mesjetës) dhe disa kan ndryshuar fejën e tyrë në islam para 600 vjetëve.

Pas luftës së parë botërorë

Redakto

Besohët se gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarrë nga qeveritë e ndryshme Jugosllave (nga viti 1918 deri në vitin 1941), 50 familje serbe janë instaluar në Gërmovë.[5] Në fund te shekullit XX dhe pas luftës, këto familje janë kthyër në Serbi mbas tensionët Shqiptaro-Serb që kan ndodhur ne Kosovë në këtë periudhë.

Gjatë luftës së dytë botërorë

Redakto

Gjat luftës së dytë botërorë, Gërmova ishte, sikur Vitia, pjesë e okupimit Bullgar.

Mbas luftës së dytë botërorë

Redakto

Mbas luftës së dytë botërorë, Gërmova ishte sërisht e okupuar nga pushteti serbo-jugosllav. Në 17 shkurt të vitit 2008, Kosova shpallë pavarësinë, dhe Gërmova është, sod e kesaj dite, pjesë e shtetit të Kosovës.

Shih dhe këtë

Redakto

Personalitetët

Redakto

Në Gërmovë, disa persona janë bëre personazhë të njohur publik.

lista (jo e plotë) e personave të njohur që jetojn ose kan prejardhje nga Gërmova:

Burimet

Redakto
  1. ^ http://rtviliria.net/foto-lajm-metrat-e-para-te-asfaltit-ne-fshatin-germove/[lidhje e vdekur]
  2. ^ « évolution de la population 1948-2011 » [arkiv], në http://pop-stat.mashke.org [archive] (faqe e konsultuar me 26 janar 2014)
  3. ^ http://botasot.info/lajme/454892/shqiptari-i-sirise-kosova-nuk-u-doli-ne-ndihme-por-i-perbuzi/
  4. ^ Revista DITURIA ISLAME : Pasqyrë përmbledhëse për xhamitë e KBI të Vitisë. Nr.204/205, Fq.47 - KBI e Kosovës - Prishtinë, shtypi Koha - Prishtinë
  5. ^ Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Lidhje të jashtme

Redakto