Kovragë është një vendbanim në komunën e Burimit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Krasniqaj.

Kovragë
Krasniqaj
Fshat

Gjeografia

Redakto

Kovraga është një fshat ne lindje të Burimit me një largësi prej 3 km në vij ajrore me një sipërfaqe prej rreth 4 km² me shtrirje lindje perëndim nga fshati Tomoc deri te fshati Veriq 10 km gjatësi dhe gjerësi maksimale prej 1,5 km ku ne mes e ndan lumi Shushica. Një vendbanim qe daton diku rreth 300 vjet (bazuar nga historiku i familjeve) ku gjithmonë dominonin Shqiptaret pastaj myslimanet, malazezet, serbet, romet, një fshat ky tipik bujqësor me kushte të mira klimatike për kultivimin e perimeve dhe pemëve.

Fshatin e përshkon një përrua i vogël, i rëndësishëm për bujqësinë e fshatit edhe pse është degraduar në masë të madhe e as fshatarët e as kush tjetër që merret më këtë çështje.

Demografia

Redakto

Nga ky fshat njihen familjet e para qe banojnë Salihaj, Verbaj, Blakaj, Gjocaj, Isufaj Fetahaj, Bekaj, Haxhiaj, etj.

Ndërsa familjet qe erdhën si kolon te pushtetit serbo-sllav me qellim te ndërrimit te strukturës komb fetare në përqindje jo vetëm ne ketë fshat por edhe në të terë Istogun.

Shih dhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto