Elliott Moglica

Poet, novelist, prozator, publicist, biografist, inovues, gazeterë, mësues anglishtje dhe aktivist i lirive dhe të drejtave të njeriut

Elliott Moglica (lindur 1971) është poet, novelist, prozator, publicist, biografist, inovues, gazeterë, mësues anglishtje dhe aktivist i lirive dhe të drejtave të njeriut.[1][2][3][4][5]

Elliott Moglica
Fotoporteti
Emri Elliott
Mbiemri Moglica
Lindur më 1971
Lindur në Moglicë, Elbasan
Kombësia shqiptare-kanadeze
Profesioni shkrimtar, publicist, inovues, gazeterë, mësues anglishtje, përkthyes, aktivist i lirive dhe të drejtave të njeriut
Moglica duke shkruar poema protonike në Toronto, në 2014

Jeta dhe krijimtariaRedakto

Elliott Moglica është shtetas shqiptaro-kanadez. Ai u lind në Moglicë, Elbasan dhe është një stërnip i Kullës Moglica me rrënjë në fisin e Ilirëve. Moglica ka kryer 26 vjet shkollim në katër gjuhë: shqip, anglisht, turqisht dhe frengjisht.[1][6] Deri në vitin 2020, Moglica është autori i 18 librave me poezi, romane, biografi, tregime dhe libra fëmijesh. Ai është konsideruar nga disa gazeta europjane si themeluesi i poezisë protonike ('Protonic Poetry') dhe tregimeve pemë-e-shartuar ('Graft-of-Tree' short stories). Moglica jeton në Toronto, Ontario, Kanada.[7][8][9][10][11][12][13]

Interesat akademikeRedakto

Interesat akademike dhe hulumtimet e shkrimtarit Elliott Moglica përfshijnë një gamë të gjerë disiplinash të lidhura me—shkrimin krijues, mësimdhënjen e gjuhës anglieze, gjuhëve të huaja, ligjet e emigracionit, tezat ushtarake, mediave, dhe mësimdhënjen e shkrimit krijues.Në mes të 26 viteve të studimeve të tij, në vitin 2015, Moglica u diplomua në Shkrimet Krijuese nga Universiteti i Kembrixhit, në Angli; aty ishte burimi bazë ku ai filloi inovimin e tregimet/novelat pemë-e-shartuar dhe poezinë protonike. Në vitin 2020, Moglica mbaroi studimet pasuniversitare në Mësimdhënjen e Shkrimeve Krijuese nga Universiteti i Kembrixhit, në Angli.[14]


Tituj të vepraveRedakto

BiografiRedakto

 • Koha Jone. "Moglica, poeti shqiptar që frymëzon kryeministrin kanadez". 28 Nov. 2015: 280 (7480), 18. Print & Web. [17] Arkivuar 25 shkurt 2017 tek Wayback Machine
 • "Pasqyra Shqiptare" (TV). Interview with author Elliott Moglica. Toronto: December 15, 2012.[18]
 • Rama, Halil. Xhani, Qamil (editor). (Transl.) “Moglica, the motivator poet of Canadian Prime Minister.” Memorja historike e kombit // “Historical Memory of the Nation” (reflections & profiles). A profile about poet Elliott Moglica. Tirana: Classic Print, 2016, 185-90. Print.
 • Stebleva. "Pena e poetit Elliott Moglica, nga Moglica e Dibrës, kontribuon në sjelljen e ndryshimeve pozitive në politikën kanadeze". Feb. 2016: 3, (Nr 32). Online. [19]
 • Daci, Fatos Mehdi. (translation) About author [Elliott] Moglica. 100 Years Poetry (Poetry of Dibra Anthology). Tirana: ILAR, May 2009, 156-59. ISBN 978-99956-07-57-9
 • Gazeta Bulqiza. Book reviews ("The Proton Man: Justin Trudeau" and "The Protonic Guardian: Justin Trudeau"). 13 December 2015, 12.
 • Gazeta Nacional. 29 Nov. 2015: 329, 19. Headings of the article. Web. Retrieved 29 Nov. 2015.
 • Press, Jordan. "Justin Trudeau subject of 154-page 'epic' poem." Ottawa Citizen: June 30, 2014. Web. Retrieved June 30, 2014. [20].
 • Vice. Interview with Elliott Moglica. 30 Jun. 2014. Web. [21]
 • Rruga e Arberit. "Vargje të dhimbjes njerëzore". Feb. 2011, 9. Web. [22]
 • Delacourt, Susan. (Read about Moglica beeing a supporter of Justin Trudeau. "Justin Trudeau". Toronto Star: April 6, 2013, 39-41. Web. Retrieved April 6, 2013.[23]
 • Cami, Sakip. ".... Poet Elliott Moglica an Engaged Activist in Canadian Liberals." Rruga e Arberit: November 2013: 10. Print & Web. [24]
 • Gazeta Bulqiza. "Moglica, poeti nga Okshtuni që frymëzon kryeministrin kanadez". 25 April 2015. Web. Retrieved 6 April. 2017.[25]
 • "Pasqyra Shqiptare TV" (OMNI1 TV, Toronto. Ilir' Lena's interview with author Elliott Moglica. "Bisedë me autorin Elliott Moglica mbi botimin e tij të fundit (Pasqyra Shqiptare TV)". Toronto: December 17, 2012. [26]
 • Gazeta Shqiptare. "Elliott Moglica sjell një stil të ri letrar me novelat 'Pemë e shartuar'". Europë: Gazeta Shqiptare, June 3, 2018. Online. Retrieved July 2, 2018. [27]


ReferimetRedakto

 1. ^ a b Rama, Halil & Xhani, Qaimil (ed.) "Moglica, poeti motivues i kryeministrit kanadez."/(transl.) "Moglica, the motivator poet of Canadian Prime Minister." in Memorja historike e kombit (refleksione & profile) (transl.) "Historical memory of the nation"(reflections & profiles). (Classic Print, 2016) ISBN 978-9928-4332-0-6 pp. 185-90
 2. ^ Bibloteka Kombëtare e Shqipërisë BKSH/National Library of Albania. (December 1, 2015). (Search - Author: Moglica). Retrieved December 1, 2015.
 3. ^ 'Gazeta Ushtria' (March 2, 2000). (Book review) Fundi tragjik i një dashurie (roman)/ "The Tragic End of a Love" (novel). Tiranë: Ministria e Mbrojtjes (Ministry of Defence), Gazeta Ushtria, p. 5.
 4. ^ Kapllani, Perparim. Book review of Moglica's novel Fundi tragjik i një dashurie (in English, "The Tragic End of a Love"). Tirana: Gazeta Shekulli: 15 February 2000. p. 10.
 5. ^ a b Cami, Sakip. "Hoxhë Hasan Moglica atdhetarë i shquar me përmasa mbarëkombëtare". (Komente rreth librit biografik Burri i madh Hasan Mogilca (1854-1915) të akademikut shqiptaro-kanadez Elliott Moglica). Internet.[1]
 6. ^ "Burri i madh Hasan Moglica (1854-1915)"// "The Great Man Hasan Moglica (1854-1915)". (Complete biography, 684 pages, written by Albanian-Canadian author Elliott Moglica). Tiranë: Rruga e Arbërit, September 2012: 22. Online. [2]
 7. ^ Jones, Alan (30 qershor 2014). "This Guy Wrote an Epic Poem about Justin Trudeau". VICE. Marrë më qershor 30, 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Ottawa Citizen (June 30, 2014). "Justin Trudeau subject of 154-page 'epic' poem". Retrieved July 1, 2014.
 9. ^ Ottawa Citizen (June 30, 2014)."Justin Trudeau subject of 154-page 'epic' poem". Retrieved July 1, 2014.
 10. ^ Rama, Halil (28 nëntor 2015). "Moglica, poeti shqiptar që frymëzon kryeministrin kanadez". Koha Jonë. Arkivuar nga origjinali origjinali më 25 shkurt 2017. Marrë më nëntor 28, 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Press, Jordan. "Justin Trudeau subject of 154-page 'epic' poem." Ottawa Citizen: June 30, 2014. Online. Retrieved June 30, 2014. [3]
 12. ^ "Elliott Moglica sjell një stil të ri letrar me novelat 'Pemë e shartuar'". Europë: Gazeta Shqiptare, June 3, 2018. Online. Retrieved July 2, 2018. [4]
 13. ^ Koha Jone. "... Elliott Moglica, themeluesi i poezise protonike. January 04, 2019. Retrieved January 5, 2019. [5] Arkivuar 9 janar 2019 tek Wayback Machine
 14. ^ Koha Jone. "... Elliott Moglica, themeluesi i poezise protonike. January 04, 2019. Retrieved January 5, 2019. [6] Arkivuar 9 janar 2019 tek Wayback Machine
 15. ^ Kapllani, Perparim. Book review of Moglica's novel Fundi tragjik i një dashurie (in English, "The Tragic End of a Love"). Tirana: Gazeta Shekulli: 15 February 2000. p. 10.
 16. ^ Library and Archives Canada/ AMICUS Web Full Record. Gjithë bota në Kosovë : vëllim poetik / [Elliott] Moglica. Tiranë: Shtëpia Botuese "Lumo Skendo", 2001. LCCN 2001404494 [7][lidhje e vdekur]
 17. ^ OCLC WorldCat. Brenga e mërgimit (in English, "The Cross of Immigration") by Elliott Moglica. Europe: Geer, me kapak të trashë – shkurt 2011. Online. ISBN 978-9928-105-24-0 [8]
 18. ^ Cami, Sakip. "Vargje të dhimbjes njerëzore - Elliott-Hasan Moglica boton vëllimin me poezi Brenga e mërgimit." Tiranë: Rruga e Arbërit, shkurt 2011: 9. Internet.[9]
 19. ^ Press, Jordan. "Justin Trudeau subject of 154-page 'epic' poem." Ottawa Citizen: June 30, 2014. Online. Retrieved June 30, 2014. [10]
 20. ^ Jones, Alan. Elliott Moglica on VICE. Interview/ "This Guy Wrote an Epic Poem About Justin Trudeau". VICE Canada: June 30, 2014. Online [11]
 21. ^ a b Bibliothèque et Archives nationales du Québec (BAnQ). The proton man, Justin Trudeau : poésie/ Elliott Moglica ; proofread by: Charles Voth. Toronto, Canada : The Moglica's, 2014. — xxi, 129 pages: illustrations; 22 cm. ISBN 978-0-9868069-4-0. Comprend des références bibliographiques et un index[12]
 22. ^ Bibliothèque et Archives nationales du Québec. The protonic guardian, Justin Trudeau :ballad / Elliott Moglica. Toronto, Canada : The Moglica's, 2015. — xxii, 108 pages : illustrations ; 22 cm. Comprend des références bibliographiques et un index. ISBN 978-0-9868069-9-5[13]
 23. ^ Library and Archives Canada/ AMICUS Web Full Record. The Mint of My Lips: protonic poetry/ Elliott Moglica. Toronto: The Moglica's, 2016. "Mogl%69ca"&spi=-[lidhje e vdekur]
 24. ^ Library and Archives Canada/ AMICUS Web Full Record. The Honeypot of a Poet: short sotories/ Elliott Moglica. (Editor)Mark F Jones. Toronto: The Moglica's, 2016. [14][lidhje e vdekur]
 25. ^ Library and Archives Canada/ AMICUS Web Full Record. The Red Becoming Black: spiritual quest/ Elliott Moglica. Toronto: The Moglica's, 2017. [15][lidhje e vdekur]
 26. ^ Koha Jone. "Elliott Moglica sjell një stil të ri letrar me novelat “Pemë e shartuar". May 17, 2018. Retrived May 19, 2018. [www.kohajone.com/2018/05/17/elliott-moglica-sjell-nje-stil-te-ri-letrar-me-novelat-peme-e-shartuar/]
 27. ^ Koha Jone. "... Elliott Moglica, themeluesi i poezise protonike. January 04, 2019. Retrieved January 5, 2019. [16] Arkivuar 9 janar 2019 tek Wayback Machine

LiteraturaRedakto

 • Rama, Halil. Xhani, Qamil (editor). (Transl.) “Moglica, the motivator poet of Canadian Prime Minister.” Memorja historike e kombit // “Historical Memory of the Nation” (reflections & profiles). A profile about poet Elliott Moglica. Tirana: Classic Print, 2016, 185-90. ISBN: 978-9928-4332-0-6. Online: [28]

Lidhje të jashtmeRedakto

 • Faqja e Elliott Moglicës [29]
 • Elliott Moglica në Twitter[30]