Shtetet e Bashkuara, një shtet është një njësi politike përbërëse, nga të cilat aktualisht janë 50. Të lidhur së bashku në një bashkim politik, çdo shtet ka juridiksion qeveritar mbi një territor gjeografik të veçantë dhe të përcaktuar ku ndan sovranitetin e tij me qeverinë federale. Për shkak të këtij sovraniteti të përbashkët, amerikanët janë qytetarë si të republikës federale ashtu edhe të shtetit në të cilin ata banojnë.[3] Shtetësia dhe vendbanimi shtetëror janë fleksibël dhe nuk kërkohet miratim nga qeveria për të lëvizur ndërmjet shteteve, me përjashtim të personave të kufizuar nga disa lloje të urdhrave të gjykatës (si të dënuarit e liruar me kusht dhe fëmijët e bashkëshortëve të divorcuar që ndajnë kujdestarinë).

Shtet
KategoriaShtet federal
VendiShtetet e Bashkuara
Numri50
PopullsiaMë i vogli: Wyoming, 579,315
Më i madhi: Kalifornia, 39,536,653[1]
SipërfaqjaMë i vogli: Rhode Island, 1,545 square miles (4,000 km2)
Më i madhi: Alaska, 665,384 square miles (1,723,340 km2)[2]
QeveriaQeveria e shtetit
NënndarjetCounty

Qeverive të shteteve në SHBA u ndahet pushteti nga njerëzit (të secilit shtet përkatës) përmes kushtetutave të tyre individuale të shtetit. Të gjitha bazohen në parimet republikane (kjo kërkohet nga kushtetuta federale), dhe secila parashikon një qeveri, të përbërë nga tre degë, secila me pushtete të veçanta dhe të pavarura: ekzekutiv, legjislativ dhe gjyqësor.[4] Shtetet ndahen në qarqe ose qarqe-ekuivalente, të cilave mund t'u caktohet ndonjë autoritet i qeverisjes vendore, por nuk janë sovrane. Struktura e qarkut ose ekuivalentit të qarkut ndryshon gjerësisht sipas shtetit, dhe shtetet krijojnë gjithashtu qeveri të tjera lokale.

Shtetet, ndryshe nga territoret e SHBA-së, zotërojnë shumë kompetenca dhe të drejta sipas Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara. Shtetet dhe qytetarët e tyre përfaqësohen në Kongresin e Shteteve të Bashkuara, një legjislaturë dydhomësh e përbërë nga Senati dhe Dhoma e Përfaqësuesve. Çdo shtet ka gjithashtu të drejtë të zgjedhë një numër zgjedhësish (të barabartë me numrin total të përfaqësuesve dhe senatorëve nga ai shtet) për të votuar në Kolegjin Zgjedhor, organi që zgjedh drejtpërdrejt presidentin e Shteteve të Bashkuara. Për më tepër, çdo shtet ka mundësinë të ratifikojë amendamentet kushtetuese dhe, me pëlqimin e Kongresit, dy ose më shumë shtete mund të hyjnë në marrëveshje ndërshtetërore me njëri-tjetrin. Fuqia policore e çdo shteti njihet gjithashtu.

Historikisht, detyrat e zbatimit të ligjit vendor, edukimit publik, shëndetit publik, rregullimit të tregtisë ndërshtetërore dhe transportit dhe infrastrukturës lokale, përveç zgjedhjeve lokale, shtetërore dhe federale, përgjithësisht janë konsideruar kryesisht si përgjegjësi shtetërore, megjithëse të gjitha këto tani kanë financime dhe rregullore të rëndësishme federale gjithashtu. Me kalimin e kohës, Kushtetuta është ndryshuar, interpretimi dhe zbatimi i dispozitave të saj ka ndryshuar. Tendenca e përgjithshme ka qenë drejt centralizimit dhe inkorporimit, me qeverinë federale që luan një rol shumë më të madh se dikur. Ka një debat të vazhdueshëm mbi të drejtat e shteteve, i cili ka të bëjë me shtrirjen dhe natyrën e pushteteve dhe sovranitetit të shteteve në lidhje me qeverinë federale dhe të drejtat e individëve.

Kushtetuta i jep Kongresit autoritetin për të pranuar shtete të reja në Bashkim. Që nga themelimi i Shteteve të Bashkuara në vitin 1776 nga Trembëdhjetë Kolonitë, numri i shteteve është zgjeruar nga 13 fillestare në 50. Çdo shtet i ri është pranuar në baza të barabarta me shtetet ekzistuese.[5] Ndërsa Kushtetuta nuk diskuton në mënyrë eksplicite çështjen nëse shtetet kanë fuqinë për t'u shkëputur nga Bashkimi, menjëherë pas Luftës Civile, Gjykata e Lartë e SHBA-së, në Texas v. White, vendosi se një shtet nuk mund ta bëjë këtë në mënyrë të njëanshme.[6][7]

Më poshtë janë 50 shtetet e Shteteve të Bashkuara, sipas rendit alfabetik:

shkurtesa Anëtar prej vitit Emri i shtetit Emri i kryeqytetit
AL 1819 Alabama Montgomery
AK 1959 Alaska Juneau
AZ 1912 Arizona Phoenix
AR 1836 Arkansas Little Rock
CO 1876 Colorado Denver
CT 1789 Connecticut Hartford
DE 1789 Delaware Dover
FL 1845 Florida Tallahassee
GA 1789 Georgia Atlanta
HI 1959 Hawaii Honolulu
ID 1890 Idaho Boise
IL 1818 Illinois Springfield
IN 1816 Indiana Indianapolis
IA 1846 Iowa Des Moines
CA 1850 Kalifornia Sacramento
KS 1861 Kansas Topeka
KY 1792 Kentucky Frankfort
LA 1812 Louisiana Baton Rouge
ME 1820 Maine Augusta
MD 1789 Maryland Annapolis
MA 1789 Massachusetts Boston
MI 1837 Michigan Lansing
MN 1858 Minnesota Saint Paul
MS 1817 Mississippi Jackson
MO 1821 Missouri Jefferson City
MT 1889 Montana Helena
NE 1867 Nebraska Lincoln
NV 1864 Nevada Carson City
NH 1789 New Hampshire Concord
NJ 1789 New Jersey Trenton
NM 1912 New Mexico Santa Fe
NY 1789 New York Albany
NC 1789 North Carolina Raleigh
ND 1889 North Dakota Bismarck
OH 1803 Ohio Columbus
OK 1907 Oklahoma Oklahoma City
OR 1859 Oregon Salem
PA 1789 Pennsylvania Harrisburg
RI 1790 Rhode Island Providence
SC 1789 South Carolina Columbia
SD 1889 South Dakota Pierre
TN 1796 Tennessee Nashville
TX 1845 Texas Austin
UT 1896 Utah Salt Lake City
VT 1791 Vermont Montpelier
VA 1789 Virginia Richmond
WA 1889 Washington Olympia
WV 1863 West Virginia Charleston
WI 1848 Wisconsin Madison
WY 1890 Wyoming Cheyenne

Prapavija

Redakto

13 shtetet origjinale u krijuan në korrik 1776 gjatë Luftës Revolucionare Amerikane (1775–1783), si pasardhës të Trembëdhjetë Kolonive, pasi ranë dakord me Rezolutën e Lee[8] dhe nënshkrimin e Deklaratës së Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara.[9] Para këtyre ngjarjeve çdo shtet kishte qenë një koloni britanike;[8] secili u bashkua më pas në Bashkimin e parë të shteteve midis viteve 1777 dhe 1781, pas ratifikimit të Neneve të Konfederatës, kushtetutës së parë të SHBA-së.[10][11] Gjithashtu gjatë kësaj periudhe, shtetet e reja të pavarura zhvilluan kushtetutat e tyre individuale shtetërore, ndër kushtetutat më të hershme të shkruara në botë.[12] Megjithëse të ndryshme në detaje, këto kushtetuta shtetërore ndanin tipare që do të ishin të rëndësishme në rendin kushtetues amerikan: ato ishin republikane në formë dhe e ndanin pushtetin midis tre degëve, shumica kishin legjislatura dydhomësh dhe përmbanin deklarata ose një projektligj.[13] Më vonë, nga 1787 deri në 1790, secili prej shteteve ratifikoi gjithashtu një kornizë të re federale të qeverisjes në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara.[14] Në lidhje me shtetet, Kushtetuta e SHBA përpunoi konceptet e federalizmit.[15]

Referime

Redakto
 1. ^ "Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2017" (në anglisht). Washington, D.C.: U.S. Census Bureau, Population Division. dhjetor 2017. Arkivuar nga origjinali më prill 9, 2018. Marrë më mars 14, 2018.
 2. ^ "State Area Measurements and Internal Point Coordinates" (në anglisht). Washington, D.C.: U.S. Census Bureau. Arkivuar nga origjinali më mars 16, 2018. Marrë më mars 14, 2018.
 3. ^ Erler, Edward. "Essays on Amendment XIV: Citizenship" (në anglisht). The Heritage Foundation. Arkivuar nga origjinali më korrik 24, 2017. Marrë më janar 12, 2016.
 4. ^ "Frequently Asked Questions About the Minnesota Legislature" (në anglisht). Minnesota State Legislature. Arkivuar nga origjinali më tetor 21, 2013. Marrë më janar 12, 2016.
 5. ^ "Doctrine of the Equality of States". Justia.com (në anglisht). Marrë më 12 shtator 2019.
 6. ^ Pavković, Aleksandar; Radan, Peter (2007). Creating New States: Theory and Practice of Secession (në anglisht). Ashgate Publishing. fq. 222. ISBN 978-0-7546-7163-3. Arkivuar nga origjinali më nëntor 20, 2015. Marrë më mars 14, 2018.
 7. ^ "Texas v. White 74 U.S. 700 (1868)" (në anglisht). Mountain View, California: Justia. Arkivuar nga origjinali më mars 4, 2016. Marrë më janar 12, 2016.
 8. ^ a b "Delegate Discussions: The Lee Resolution(s)". The Declaration Resources Project. Course of Human Events (në anglisht). Harvard Faculty of Arts and Sciences. Marrë më 2019-09-11.
 9. ^ "Declaration of Independence: A Transcription". National Archives (në anglisht). 2015-11-01. Marrë më 2019-09-11.
 10. ^ Zimmerman, Joseph F. (2012). Interstate Cooperation, Second Edition: Compacts and Administrative Agreements (në anglisht). SUNY Press. fq. 4–7. ISBN 9781438442365.
 11. ^ Jensen, Merrill (1959). The Articles of Confederation: An Interpretation of the Social-Constitutional History of the American Revolution, 1774–1781 (në anglisht). University of Wisconsin Press. fq. xi, 184. ISBN 978-0-299-00204-6.
 12. ^ Beeman, Richard R. "The Constitutional Convention of 1787: A Revolution in Government" (në anglisht). National Constitution Center. Marrë më 2019-09-11.
 13. ^ "How the First State Constitutions helped build the Federal Constitution" (PDF) (në anglisht). Constitutional Rights Foundation. fq. 10–12. Marrë më 2019-09-21.
 14. ^ "Observing Constitution Day". National Archives (në anglisht). 15 gusht 2016. Marrë më 2019-09-11.
 15. ^ Barnett, Randy E.; Gerken, Heather. "Article I, Section 8: Federalism and the overall scope of federal power". National Constitution Center (në anglisht).