Topliçan është një vendbanim në komunën e Lipjanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Topliqas.

Topliçan
Topliqas
Fshat

GjeografiaRedakto

Topliçani ka një pozitë mjaft të mirë gjeografikë, shtrihet në pjësën jugorë të Lipjanit.

Një perparsi të ky fshat është edhe kalimi i lumit Sitnica, që e ndanë atë më fshatrat fqinjë Gllogocin, Kojskën dhe Rubocin, nga pjesa lindore. Nga pjesa perëndimore kufizohet më Grackën e Vogël. Për nga relievi është vend kryesisht fushor, me tokë pjellorë, fatkeqësisht për shkak të shtratit jostabil të lumit, gjatë stinës së dimrit ku lumi ka prurje të madhe, shkakton vërshime të livadheve, ku këto vërshime e bëjnë tokën e papërshtatshme për mbjelljen e kulturave bujqësorë.

Në vitin 2011 është paisur me kanalizim, por jo edhe me ujësjellës. Në qendër të fshatit gjendet burimi i ujit, i njohur me emrin Çeshmja e Katundit.

DemografiaRedakto

Fshati shtë një fshat kryesisht i dendur, dhe mjaft i banuar. I mungon shtëpia e shëndeti.

KulturaRedakto

Shkolla gjendet në skaj të rrugës kryesore, ajo quhet Sh.F.M.U. Vëllezërit Domaneku.

Shih dhe këtëRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto