Bujan është një vendbanim në komunën e Lipjanit, Kosovë.

Bujan
Fshat

Demografia

Redakto

Eshtë i banuar vetëm me shqiptarë.[1]

Ekonomia

Redakto

Rreth gjysma e popullsisë është e angazhuar në bujqësi dhe pjesa tjeter ne sherbime.[1]

Kultura

Redakto

Nga objektet shoqërore ka shkollen fillore nga viti 1980, ku vijone mesimin 272 nxenes. Ka nje xhami te ndertuar ne vitin 1942.

Në kete vendbanim ndodhet edhe lokaliteti arkeologjik i periudhes romake "Gradina", si dhe Memoriali i Masakres se Bujanit ne perkujtim te martireve te rene ne prag te shpalljes se Pavaresise se Shiperise ne vitin 1912. [1]

Nga trashegimia natyrore ka peizazhin e mbrojtur "Pylli i Dush-kut.

Ka klubin e futbollit KF "Bujani" i themeluar ne vitin 2018.[1]

Historia

Redakto

Në fshatin Bujan në vitin 1912 ndodhi një masakër ku shovenistet serb lanë të vdekur rrethë 48 civil Shqiptarë.[1]

Ata fillimisht e quanë në fshatë një postarë gjoja se në një orë të caktuarë do ju vijnë disa dokumente dhe kur filloji grumbullimi i fshatarëve policia shoveniste serbe filloji sulmin mbi popullatën civile shqiptare të pa armatosurë.[1]

Shih dhe këtë

Redakto
  1. ^ a b c d e f Leksikon Vendbanimet e Kosovës (bot. Vëllimi II Vendbanimet Rurale A-LL). Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. 2019. fq. 166–167. ISBN 978-9951-615-90-7.

Lidhje të jashtme

Redakto