Nepolë është një vendbanim në komunën e Pejës, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrat Fusharë dhe Krasniq.

Nepolë
Krasniq
Fshat

Gjeografia

Redakto

Fshati ndodhet në Luginën e Baranit të Kosovës, kufizohet me fshatrat si Çeskova, Jabllanica, Këpuz, Kralan dhe Gllogjani. Nepola është fshati i fundit i Komunës së Pejës i cili kufizohet me Komunat e Gjakovës dhe Klinës.

Demografia

Redakto

Në fshatin Nepolë të gjithë banorët kanë mbiemrin Krasniqi dhe janë të ndarë në dy vëllazëri në Nikaj dhe Curraj, që kanë Origjinën nga Zona Nikaj e Mertur (kryesisht prej Fshatit Lekbibaj, si p. sh. Familja Bushati) në Tropojë të Shqipërisë.

Kultura

Redakto

Në Gllogjan është Kisha e Shën Ndout, famullia përbahet prej tri fshatrave: Gllogjan, Nepolë dhe Llugaxhi.

Nepola ka një shkollë fillore katër vjeçare e cila mban emrin e Migjenit (shih Migjeni). Shkolla u hap me 1975

Historia

Redakto

Në Nepolë gjer në fillim të shekullit të 20 banoret e këtij fshati ishin të fisit Gash. Si dëshmi një vend kalim në lumin e Deçanit (Bistrica e Deçanit) i cili rrjedh përbri fshatit quhet edhe sot e tutje "Vau i Gashit".

Këta u larguan me iniciativën e Haxhi Zekes (i cili është poashtu i fisit Krasniqi), e solli fisin e Krasniqit në këtë fshat me qellim që të ketë përkrahje në lufte kundër pushtuesit turk.

Kushërirat e parë të Krasniqës nga Nepolë jetojnë në Fshatin Strellcë dhe Lloqan të Komunës së Deçanit dhe në Turjak e Vranoc të Komunës së Pejës.

Nga ky fshat si dhe nga të gjitha fshatrat e Kosovës kanë ikur shumë banor duke kërkuar një jetë më të mirë në perëndim.

Shumica e tyre jetojnë në Zvicër, Gjermani, Austri e shumë vende të Evropës e gjer në Amerikë.

Nipi më i njohuri i Nepolës është Ndue Perlleshi i cili pas luftës së dyte botërore luftoj më shumë shoke të ti nga Lugu i Drinit kundër Sistemit Jugosllav.

Lidhje të jashtme

Redakto