Ozdrim është një vendbanim në komunën e Pejës, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrat Drinesh dhe Osdrin.

Ozdrim
Osdrin
Fshat

GjeografiaRedakto

Fshati Ozdrim gjendet në km e 10 në rrugën Pejë-Mitrovicë është vend i rrafshët. Përgjatë fshatit kalon lumi Drin i cili buron nga Bjeshka e Radacit i njohur me emrin Burimi i Drinit.

DemografiaRedakto

Në të jetojnë fiset e ndara dhe të lokalizuara, si:

  1. ELSHANI
  2. GASHI
  3. SHALA
  4. KRASNIQI
  5. MORINA
  6. ZEQAJ
  7. RAMQAJ
  8. PODUJEVA (rom).

HistoriaRedakto

Fshati është shumë i lashtë në të cilin gjenden dëshmi edhe në kohërat më të hershme. Fshati Ozdrim është djegur tri herë gjatë tri luftërave të fundit. Në bazë të regjistrimit të atëhershëm serb fshati e kishte emrin Uzdrim që në gjuhën shqipe do të thotë "PERGJAT-PERBUZ DRINIT. Gjatë luftës së fundit kishte mjaft dame qoftë njerëzorë dhe materiale.

Lidhje të jashtmeRedakto