Jarinjë është një vendbanim në komunën e Albanikut, Kosovë.

Jarinjë
Fshat

Gjeografia Redakto

Jarinja, është një fshat në veri të Kosovës, në kufirin verior të Kosovës me Serbinë, duke formuar një kufi në mes të Republikës së Kosovës dhe Serbisë. Jarinja është vendndodhja e një prej pikave të kontrollit të NATO-së mes Serbisë dhe Kosovës.

Demografia Redakto

Sipas vlerësimeve të vitit 2009 për regjistrimin në Kosovë të vitit 2011, fshati numëronte 82 banorë, prej të cilëve një shumicë serbë.

Historia Redakto

Në shkurt të vitit 2008, kufiri u vulos nga trupat e NATO-s, pasi serbët të zemëruar grabitën dhe i vunë zjarrin pikave kufitare në Jarinje dhe në Bërnjak.[1] Serbia ka caktuar roje dhe agjentët doganore për të punuar në kufi. Vetëm Marrëveshja e Brukselit e vitit 2013 i bëri ato të përhershme.[2]

Burimet Redakto

Lidhje të jashtme Redakto