Vlashnjë është një vendbanim në komunën e Prizrenit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Vlash.

Vlashnjë
Vlash
Fshat

Kultura Redakto

Në ekspeditën e vitit 2005, arkeologia Edi Shukriu zbuloi një seri pikturash shkëmbore në vendndodhjen Mrrizi i Kobajës (1.5 km në perëndim të vendndodhjes së sotme të fshatit) në një kodër, nga e cila shihet lumi Lumbardhi.[1] Arti i hapur shkëmbor është pikturuar në gur gëlqeror me bojë të kuqe - një përzierje e gjakut të kafshëve dhe dylli ose okër. Datimi i tij është i paqartë pasi Vlashnja ka shumë zona nga epoka të ndryshme, por ajo specifikohet gjerësisht midis neolitit të vonë (rreth 3600 pes) dhe epokës së hershme të bronzit (rreth 2000 pes) në Ballkan.[2]

Shih dhe këtë Redakto

Shënime Redakto

  1. ^ Shukriu 2006, f. 59.
  2. ^ Shukriu 2006, f. 61.


Referime Redakto

  • Shukriu, Edi (2006). "Spirals of the prehistoric open rock painting from Kosova". Proceedings of the XV World Congress of the International Union for Prehistoric and Protohistoric Sciences (në anglisht). 35.

Lidhje të jashtme Redakto