Wikipedia:Artikujt që secila Wikipedia duhet t'i ketë

Ka qindra Wikipedia. Disa prej tyre janë shumë të mëdha dhe disa janë shumë të vogla. Të gjithë kanë nevojë për disa artikuj themelorë. Ata madje mund të jenë thjesht Cung.

Kjo është një listë e 1000 artikujve themelorë që duhet të përmbajnë çdo Wikipedia. Kjo faqe duhet të përfshijë të njëjtat nene si meta: Lista e artikujve çdo Wikipedia duhet të ketë / Versioni 1.3.

Disa nga artikujt janë me shkronja të trasha. Kjo do të thotë se është shumë e rëndësishme që ato të shkruhen.


BiografiRedakto

Aktorët, valltarët dhe modeletRedakto

 1. Sarah Bernhardt
 2. Charlie Chaplin
 3. Marlene Dietrich
 4. Marilyn Monroe

Artistë dhe arkitektëRedakto

Autorët, dramaturgët dhe poetëtRedakto

Kompozitorë dhe muzikantëRedakto

Eksploruesit dhe udhëtarëtRedakto

Drejtorët e filmave dhe skenaristëtRedakto

Shpikësit, shkencëtarët dhe matematikanëtRedakto

Filozofët dhe shkencëtarët socialëRedakto

Liderët politikëRedakto

Figura fetare dhe teologëRedakto

 1. Abrahami
 2. Tomas Akuinas
 3. Shën Agustini
 4. Gautama Buddha
 5. Ebu Hamid el-Gazaliu
 6. Jezusi
 7. Martin Luther
 8. Moisiu
 9. Muhammedi
 10. Shën Pali

Filozofia dhe psikologjiaRedakto

FilozofiaRedakto

PsikologjiaRedakto

 1. Sjellja
 2. Emocioni
 3. Dashuria
 4. Psikologjia
 5. Mendimi

Pamja botërore dhe fejaRedakto

Shkencat shoqëroreRedakto

 1. Shoqëria
 2. Qytetërimi
 3. Arsimi

Familja dhe marrëdhënietRedakto

PolitikaRedakto

Biznes dhe ekonomiRedakto

LigjiRedakto

 1. Ligji
 2. Kushtetuta

Organizatat ndërkombëtareRedakto

Lufta dhe ushtriaRedakto

Çështjet socialeRedakto

Gjuha dhe letërsiaRedakto

ShkencëRedakto

 1. Shkenca
 2. Natyra

AstronomiRedakto

BiologjiRedakto

Proceset biologjikeRedakto

 1. Metabolizmi
  1. Hormonet tretës
  2. Fotosinteza
  3. Fryma
 2. Evolucioni
 3. Riprodhimi
  1. Shtatzania
  2. Gjinia

AnatomiRedakto

Shëndeti dhe mjekësiaRedakto

OrganizmatRedakto

KimiRedakto

Shkenca e TokësRedakto

FizikëRedakto

Matjet dhe njësitëRedakto

 1. Shkallë (kënd)
 2. Kilogrami
 3. Litri
 4. Metri
 5. Sistemi SI
 6. Sekonda

Matja e kohësRedakto

 1. Kalendari
  1. Kalendari gregorian
 2. Ora
 3. Dita
 4. Zona kohore
 5. Viti

Artikuj ushqimorRedakto

PijeRedakto

 1. Birra
 2. Kafeja
 3. Lëngu
 4. Qumështi
 5. Çaji
 6. Uji
 7. Vera (pije alkoolike)

MatematikëRedakto

TeknologjiRedakto


Artet dhe rekreacionRedakto

Historia dhe GjeografiaRedakto

HistoriaRedakto

Ky seksion është për ngjarjet dhe periudhat në historinë njerëzore dhe parahistorinë.

 1. Historia

Parahistoria dhe bota e lashtëRedakto

Mesjeta dhe moderniteti i hershëmRedakto

ModernRedakto

GjeografiRedakto

Ky seksion është për konceptet gjeografike dhe për vende specifike.

 1. Gjeografia
 2. Qyteti
 3. Kontinentet
 4. Pylli (Q4421)
 5. Mali (gjeografi)
 6. Shkretëtira
 7. Poli i Veriut
 8. Oqeani
 9. Lumi
 10. Deti
 11. Poli i Jugut

Kontinentet dhe rajonet kryesoreRedakto

 1. Afrika
 2. Antarktiku
 3. Azia
 4. Evropa
 5. Lindja e Mesme
 6. Amerika Veriore
 7. Oqeania
 8. Amerika Jugore

VendetRedakto

QytetetRedakto

Trupat e ujitRedakto

Malet dhe shkretëtiratRedakto

 1. Alpet
 2. Andet
 3. Himalajet
  1. Mali Everest
 4. Kilimanxharo
 5. Malet Shkëmbore
 6. Saharaja

Shiko edheRedakto